péntek, április 19, 2024

Lábak nélkül is győzni tudott az Amerikában legendává váló ex-F1-es pilóta

Dátum:

Megosztás:

Hiába veszítette el négy évvel korábban mindkét lábát, ez sem akadályozta meg a korábbi kétszeres CART-bajnokot abban, hogy további futamgyőzelmeket szerezzen.

- Reklám -

Alex Zanardi történetét sokan ismerik, legyen akár szó a formaautós, túraautós vagy éppen olimpiai karrierjéről, mindenhol inspirálta az embereket azzal, hogy a győzelmet hajszolta.

- Reklám -

A korábbi F1-es pilóta kétszer is próbálkozott Európában, majd a tengerentúlon , a CART-ban eredt a sikerek nyomába. Két bajnoki címmel a háta mögött másodjára sem tudta megvetni lábát a királykategóriában, így visszatért az amerikai sorozatba, a 2001-es szezonra. A Lausitzringen súlyos balesetet szenvedett, és mindkét lábát elveszítette.

Vissza a pályára

Ennek ellenére az olasz nem hagyta magát eltántorítani a motorsporttól, hanem amint lehetett, 2003-ban egy átalakított Champ Carral befejezte azt a maradék 3 kört, amire két évvel korábban nem volt lehetősége.

- Reklám -

Év végén már élesben egy speciálisan átalakított BMW-vel rajthoz állt a túraautó Európa-bajnokság (ETCC) mezőnyében.

Ugyan az első teljes évében még nem ért el kiemelkedő sikereket, de Zanardi 2005-ben igazán magára talált. Amellett, hogy az olasz Superturismo bajnokságot megnyerte, a világbajnoksággá bővülő sorozatban is indult.

Az év második felét kezdte különösen jól, ugyanis Oscherslebenben napra pontosan 18 éve megszerezte első győzelmét, ami egyben a visszatérése utáni első nemzetközi sikere is volt.

A fordított rajtrácsos versenyen az élről indulva végig vezette a versenyt, a BMW gyári pilótája, Jörg Müller viszont folyamatosan nyomás alatt tartotta, és egyszer a célegyenesben mellé is került, a féktávon azonban az olasz visszavette a vezető helyet.

Az utolsó körre Andy Priaulx is felért rájuk, a nyomás alatt pedig Zanardi elfékezte magát. Müller el is ment mellette, de lesodródott a pályáról. Priaulx is majdnem bebújt az olasz mellé az utolsó kanyarban, de végül Zanardi az ijedség ellenére elsőként haladt át a célvonalon, mindössze 2 tizeddel a későbbi bajnok előtt.

Ennek örömére korábbról ismert ünneplését felelevenítve gumiégetéssel örvendeztette meg a közönséget a levezető körön.

Alex Zanardi, BMW, WTCC
Fotó: BMW AG

Messze nem volt vége a sikereknek

Ezt követően a következő hétvégén még egy dobogót tudott szerezni, és csak egyszer maradt le a pontszerzésről, aminek köszönhetően 10. lett a bajnokságban. Négy győzelemig jutott a WTCC-ben, és 2006-ban a BMW Sauber F1-es autóját is volt lehetősége tesztelni.

Karrierje azonban teljesen más irányt vett, ugyanis a paralimpia egyik legnagyobb alakjaként tekinthetünk rá. A kerekes biciklizésben találta meg új szenvedélyét, méghozzá olyannyira, hogy 12 világbajnoki címig jutott, és duplázott a londoni, illetve riói paralimpián is.

2020-ban közúti balesetet szenvedett egy verseny közben, és közel másfél évbe telt, mire hazaengedték a kórházból. Miután elvesztette látását, hallását és beszédkészségét, biztató jelek láttak napvilágot az állapotáról, de egy tűzeset miatt megsérültek az orvosi gépek, amik segítették, és emiatt visszakerült a kórházba. Két hónap után sikerült otthonában újra létrehozni a számára szükséges környezetet, így ismét hazaköltözhetett.

A legutolsó hírek szerint érzékszervei újra működnek, de a beszéd továbbra is nehézséget jelent neki, tehát folytatódik lassú felépülése.