back to top
szombat, július 20, 2024

Az Alpine új projektje könnyen Amerikában köthet ki

Dátum:

Megosztás:

Bemutatta saját Hypercarját az Alpine is Le Mans-ban, amivel 2024-től indulnának az Endurance Világbajnokságon (WEC).

- Reklám -

Pár éve a WEC és az IMSA elkötelezte magát, hogy közös kategóriát hoznak létre, hogy a két sorozat között nagyobb legyen az átjárás és a gyártók az óceán két oldalán is meg tudják mérettetni magukat. Az eddigi tendencia alapján azonban csak az egyik irányba, Le Mans felé működik a dolog, az európai márkák nem kerestek új kihívást egy amerikai kalanddal.

- Reklám -

A Porsche és a Cadillac párhuzamosan indította el a programját a két sorozatban, míg a BMW egyelőre az IMSA-ban szerepelt, és csak jövőre debütálnak a WEC-ben is. A Lamborghini ugyanúgy kettős programot szervez, de lehet, hogy csak a hosszabb versenyek kedvéért mennének el Amerikába.

„A szabályok egyértelműek, ha elég utcai autót adtak el, akkor ők is megfelelnek a követelményeknek. Innentől az ő döntésük, ha van ilyen marketing céljuk, akkor jöhetnek.” egyszerűsítette le a képletet John Doonan, az IMSA első embere.

- Reklám -

„Innentől kereskedelmi megállapodást kellene kötniük az IMSA-val, de ez mindenkire vonatkozik.” – később azért hozzátette, az IMSA kötelező szélcsatorna tesztjén is részt kell vennie minden autónak.

Az Alpine megfelel a követelményeknek, és ráadásul autóipari értesülések szerint 2027-től törnének be az amerikai piacra, kizárólag elektromos autókkal.

„Céljaink között van, hogy legyenek ügyfélcsapataink. Ha valamelyik csapat szeretné, nem lenne probléma, ha egy Alpine az IMSA-ban is.” jelentette ki Laurent Rossi, a vállalat vezérigazgatója.

Még több márka érkezhet?

A világbajnokságon szereplő Glickenhaus a közös mezőny másik márkája, és már kifejezték szándékukat, hogy szeretnének részt venni az IMSA versenyein, azonban nem tudták átlépni a 2500 eladott autót.

A másik márka, akiket hosszú ideje pletykálnak, hogy indulni fognak az amerikai sorozatban, nem más, mint a Peugeot. Ők részei a sokkal nagyobb Stellantis márkacsoportnak, így az autókát Dodge néven indítanák az IMSA-ban, amennyiben úgy döntenek, hogy bővítik a repertoárjukat.