kedd, április 30, 2024

Amerikában is végleg leszámolnak az F1-ben gyorsan megbukott szabállyal

Dátum:

Megosztás:

Az Indy 500 évek óta duplán számított a bajnokság értékelésében, de a 2023-as szezonban az is ugyanolyan bánásmódban részesül ebből a szempontból, mint az összes többi futam. A szervezők megindokolták a változtatást.

- Reklám -

A legendás versenyen 2014-től 2022-ig a szokásos értékeléshez képest kétszeres szorzóval adták az egyes helyezésekért a pontokat, de az IndyCar vezetése bejelentette, hogy az idei évtől szakítanak a kivételezéssel. „Megmutatkozott, hogy ez a szabály bünteti azokat a csapatokat, amelyek egész évben részt vesznek a bajnokságban, de gyengén teljesítenek az 500-on” – áll az IndyCar közleményében.

- Reklám -

Néhány éve még a másik két 500 mérföldes futamon, valamint a szezonzárón is kétszeres szorzóval osztották a pontokat, de ezt a rendszert már évekkel ezelőtt megszüntették és az csak az Indy 500-on maradt életben. A Forma-1-ben 2014-ben kísérleteztek a szezonzáró „duplázós” értékelésével, ez viszont csak abban az egy esztendőben volt hatályban és hamar kivezették.

Az egész találmányt gyakran bírálták a szurkolók az izgalmak mesterséges fokozása miatt, jóllehet, az F1-ben és az IndyCar-ban sem befolyásolta a bajnoki cím sorsát, hogy a különleges alkalmakon a szokásos pontmennyiség kétszeresét kapták a pilóták. Az más kérdés, hogy ahogy a The Race újságírója, Jack Benyon rámutatott, a tabella 1. helyezettje a speciális számítás nélkül néhány évben kisebb előnnyel várta volna az utolsó futamokat, így rajta is nagyobb lett volna a teher.

- Reklám -

Az IndyCar elnöke, Jay Frye azt mondta, a döntés az egész bajnokságban induló csapatokat hivatott segíteni azokkal szemben, amelyek csak az Indy 500-ra neveznek, mivel utóbbiak értékelését és pénzbeli díjazását egy jó egyszeri szereplés aránytalanul megdobja előbbiekkel szemben.