back to top
kedd, április 30, 2024

Nem Räikkönen lesz az első F1-es a NASCAR-ban

Dátum:

Megosztás:

Kimi Räikkönen augusztusi NASCAR-os próbálkozása sokak érdeklődését felkeltette, olyanokét is, akik a Forma-1-et preferálják az amerikai bajnokságokkal szemben.

- Reklám -

Viszont közel sem a finn az első olyan versenyző, aki az F1-en kívül a NASCAR-ba is belekóstol(t).

- Reklám -
  • Miután 2007-ben véget ért F1-es karrierje, Scott Speed a Red Bullal maradt, és a NASCAR-ban folytatta pályafutását. NASCAR Cup Seriesben 118 versenyt teljesített, melyek során négyszer végzett a top 10-ben. Ugyanez a 29 NASCAR Xfinity Series versenyén kilencszer sikerült neki, 16 NASCAR Camping World Truck Series versenyének egyikét pedig sikerült megnyernie.
  • Juan Pablo Montoya 2006 közepén távozott a Forma-1-ből, és célba vette Amerikát. Két Cup-futamot és egy Xfinity-versenyt nyert.
    (Montoya fiával a Hungaroringen beszélgettünk, az interjúért klikkelj ide!)
  • 1997 F1-es világbajnoka, Jacques Villeneuve NASCAR Cup és Xfinity versenyeken is indult, előbbin 5, utóbbin 9 versenyt teljesített, eredményei azonban nem voltak kiemelkedőek.
  • Innes Ireland 1967-ben állt rajthoz. A kvalifikáció a 10. helyen végzett, és a főversenyen is az első 10-ben volt, amikor a motorja felrobbant.
  • A NASCAR 1967-ben egy több F1-es versenyzőt is „kicsalt” a Rockinghambe, az American 500-ra. Jim Clark egy Holman-Moody Ford Fairlane-t vezetett. Clark a kvalifikáción balesetet szenvedett, amikor az egyik kereke leszakadt, míg egy másik F1-es versenyzőt, Ludovico Scarfiottit még a verseny előtt kizárták a versenyből, mivel a Plymouth-ját túl alacsonynak találták. Clark a versenyen 13. helyen állt, amikor a motorja felrobbant.
  • Mario Andretti pályafutása során tizennégy NASCAR Grand National/Winston Cup versenyen indult. Az utolsó tíz versenyén Holman Moody autókkal versenyzett és1967-ben meg is nyerte a márka számára a Daytona 500-as versenyt.
  • 1962 és 1980 között Dan Gurney 16 NASCAR versenyen indult, és ebből ötöt sikerült is megnyernie. Egyel több NASCAR győzelme van tehát, mint Forma-1-es.

Nelson Piquet Jr. 38 alkalommal indult Xfinity Seriesben, 2012-ben ő lett a Road America-i győztes. Emellett két Truck Series-győzelem is fűződik a nevéhez Michiganben és Las Vegasban.

Jarno Trulli és Mika Salo is tesztelt NASCAR autóval, de versenyen nem indultak.

- Reklám -

Räikkönen 2011-ben Xfinity versenyen már indult, melyről eredménye helyett inkább a beszólásai lettek emlékezetesek.

Mindeközben Daniil Kvyat is a NASCAR-ba tart, épp most tesztelt a Reaume Brothers Racinggel.