vasárnap, április 14, 2024

Visszatérhet a súlyos autóversenyzési csalás egyik elkövetője

Dátum:

Megosztás:

Nagy botrányt kavart tavaly a NASCAR csúcskategóriájában egy kihágás. Az érintett pilóta és a szerelőgárdájának főnöke is hatalmas pénzbírságot kapott, utóbbit határozatlan időre el is tiltották, de most újra munkába állhat.

- Reklám -

Cole Custertől és a csapatától 50 pontot levontak, valamint őt és a szerelőgárdájának főnökét, Mike Shiplettet egyaránt 100 ezer dolláros büntetéssel sújtották azért, amit októberben Charlotte-ban elkövettek a Cup Series rájátszás futamának végén. A 24 éves pilótának már nem volt esélye bejutni a legjobbak közé, csapattársának, Chase Briscoe-nak viszont igen, és úgy segítette őt, hogy a pálya utolsó sikánjánál a kelletténél jóval hamarabb fékezett.

- Reklám -

Ezzel feltartotta a mögötte érkezőket, Briscoe ellenben bevetődhetett a belső íven Custer és saját nagy riválisa elé, biztosítva a helyét a folytatásban. A telemetriai és egyéb adatok alátámasztották, hogy Custer megsértette a szabályokat, nem vezetett maximális erőbedobással és mesterségesen befolyásolta a végeredményt, ezért kapott igen súlyos büntetést.

- Reklám -

A trükközésben közreműködő Shiplett határozatlan időre vonatkozó eltiltását a héten azonban törölték, így visszatérhet dolgozni. Ő azt a látszatot próbálta kelteni egy hamis rádióüzenettel, hogy az autó egyik kereke leeresztett, de a vizsgálat során megállapították, hogy ezt sehogy sem láthatta volna onnan, ahol ült.

Brutális büntetés, csalással vádolják Custert és csapatát

Custer és Shiplett a NASCAR második számú ligájában, az Xfinity Series-ben folytatja a karrierjét idén, előbbi a Stewart-Haas Racingnél, utóbbi a Richard Childress Racingnél versenyzési igazgatóként.