back to top
vasárnap, május 26, 2024

Újabb tradíciónak int búcsút a NASCAR

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR Kupa sorozatban idén debütáló új autó, pontosabban annak hiánya egy újabb tradíciót tör meg. A Next Gen korszak első győztes autója ugyanis a versenyt követően visszakerül a csapathoz.

- Reklám -

Régóta fennálló tradíció, hogy a NASCAR legrangosabb futama, a Daytona 500 győztes autója múzeumban folytatja életét. A győzelmi ünneplést, és a kötelező technikai ellenőrzéseket követően ugyanis az autót rendszerint a Daytona-i pálya melett található Motorsports Hall of Fame of America nevezetű kiállítócsarnokba szállítják, ahol az érdeklődők egészen a következő évi versenyig testközelből is megcsodálhatják az autót.

- Reklám -

Arra azonban, hogy egy győztes Next Gen autó is bekerüljön a múzeumba, egy kicsit még várni kell. Az új generációs autókkal ugyanis az elmúlt hónapokban számos probléma volt, melyek közül egyet eddig még nem sikerült megoldani. Ez pedig az eléggé limitált darabszám. Szinte minden csapat autóhiánnyal küzködik, ami miatt korábban többen is kiemelték, hogy egy esetleges daytonai totálkár akár a nyugati parti versenyek kihagyását is eredményezhetnék.

Mivel az alkatrészhiány kivétel nélkül minden csapatot érint, a NASCAR úgy döntött, az idei évre szakít a tradícióval, és nem „foglalja le” a győztes autót. Üresen azért persze nem állhat a Daytona 500 győztes autó helye a múzeumban, így a szervezet egyfajta replikát fog kiállítani majd a valódi autó helyett. A tervek szerint a futam után a győztes festést – rajta a konfettikkel és az ünneplés, valamint a verseny során rákerült egyéb „szennyeződésekkel” – lemásolják, és rápingálják a korai Next Gen tesztek során használt prototípusra. A múzeumba pedig végül ez az autó kerül be.

- Reklám -

A korai alkatrészhiány a NASCAR és a csapatok reményei szerint év közben megoldódik, így a 2023-as évtől kezdve visszaállhat az 1996 óta tartó tradíció.