back to top
szombat, május 25, 2024

Új film mutatja be Tony Stewart és Kevin Ward Jr. végzetes ütközését

Dátum:

Megosztás:

Lehetetlen elmesélni a NASCAR-sztár, Tony Stewart és Kevin Ward Jr. közötti balesetet anélkül, hogy rengeteg történetet felidézzen a film.

- Reklám -

Ez azonban dilemmát jelentett Christopher Halsne veterán újságírónak, a „The Hit” című film készítőjének. Át kellett lépnie egy olyan vonalat, amelyet a szakma szinte szentírásként tanít, és megmutatnia az esetet, amelyben életét veszítette Kevin Ward Jr..

- Reklám -

Ehhez egy váratlan forrástól kapott engedélyt: Kevin Ward Jr. szüleitől.

Mi történt pontosan?

Mivel a NASCAR csapatok azon a hétvégén a közeli Watkins Glenben versenyeztek, a háromszoros Cup Series bajnok Tony Stewart a Canandaigua Motorsport Park dirt pályáján készült fel a versenyre 2014. augusztus 9-én.

- Reklám -

Stewart szerette a kisvárosi pályák hangulatát és a sprint autókkal való versenyzés kihívását.

A versenyen Stewart járműve a Kevin Ward Jr. által vezetett autónak ütközött, és a helyi versenyzőt a falnak pörgette.

A sárga zászlós figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva Ward elhagyta az autóját, és dühösen gesztikulálva sétált vissza a pálya közepére.

Ahogy Stewart közeledett, az autója elsodorta Wardot, aki keményen a pályára zuhant. Az elsősegélynyújtók a 20 éves Wardot egy közeli kórházba szállították; az orvosok azonban nem tudtak segíteni rajta, és belehalt sérüléseibe.

Tony Stewart három versenyt hagyott ki 2014-ben a tragikus eset után
Tony Stewart három versenyt hagyott ki 2014-ben a tragikus eset után Fotó: Sarah Crabill/NASCAR via Getty Images/NASCAR Media

A vizsgálat

Az Ontario megyei seriffhivatal másnap vizsgálatot indított. A nyomozás szeptember közepén zárult le, és Michael Tantillo Ontario megyei kerületi ügyész szeptember 24-én jelentette be, hogy az esküdtszék mintegy egyórás tanácskozás után nem találta bűnösnek Tony Stewartot emberölés vagy gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában.

Tantillo szerint a videók nem támasztották alá a vádakat. Bár az esküdtszék nem hallgatta meg a laboratóriumi jelentést, a toxikológia kimutatta, hogy Ward szervezetében marihuána volt. Tantillo szerint a tanúk, köztük a balesetek rekonstrukciójával foglalkozó szakértők ellentmondásos beszámolót adtak.

Kevin Ward Jr. családja 2015-ben polgári pert indított Tony Stewart ellen, azt állítva, hogy szándékosan hajtott veszélyesen közel Wardhoz, miután az kiszállt a sprint autójából.

Stewart és Ward szülei 2018-ban egyeztek meg egy meg nem nevezett összegben, hetekkel a tervezett tárgyalás előtt.

Ward szülei utólag azt mondták, hogy azért egyeztek meg Stewart-al, mert az ügyvédeik azzal fenyegetőztek, hogy visszalépnek, és nem találtak másik céget, amely elvállalta volna az ügyet.

Tony Stewart-ot 2020-ban beválasztották a NASCAR Hall of Fame-be
Tony Stewart-ot 2020-ban beválasztották a NASCAR Hall of Fame-be Fotó: Streeter Lecka/Getty Images/NASCAR Media

Tony Stewart feje felett örökké lebegni fog az eset

Stewart 2016-ban vonult vissza a NASCAR-tól, de továbbra is részt vesz a versenyzésben különböző módokon, többek között az általa alapított Superstar Racing Experience nevű bajnokság versenyein.

A Kevin Ward Jr. halálában való részvétele egyes rajongók emlékezetéből elhalványult, de Christopher Halsne, a hosszú ideje televíziós riporterként dolgozó újságíró elkezdett érdeklődni az ügy után, miután tudósított egy 2019-es denveri találkozóról, amelyen balesetek rekonstrukciójára szakosodott mérnökök vettek részt.

Halsne a Sportscasting.com-nak elmondta, hogy szerette volna felfedezni a kifinomult tudományt és a vizuális elemeket, amelyek az aprólékos mérésekben és a számítógépen generált képekben gyökereznek. Ahhoz, hogy többet tudjon meg a tudományról, többet kellett megtudnia magáról az esetről.

Ahogy haladtunk előre, rájöttem, hogy ez valójában a sporttörténelem egy darabja. Inkább a sport sötét oldalának nevezem, mint sporttörténelemnek ezt a traumatikus eseményt, amelyet nem tártak fel eléggé az akkori híradásokban” – mondta Halsne, az American University-n dolgozó oknyomozó műsorvezető.

Úgy tűnt, hogy sok félinformáció került a hírekbe. Ezért úgy döntöttünk, hogy a nulláról kezdjük, és figyelmen kívül hagyunk mindent, amiről azt hittük, hogy tudjuk, és amiről már beszámoltak, és megpróbáljuk a sporttörténelemnek ezt a darabját egy riporter szemszögéből bemutatni.

Christopher Halsne, a dokumentumfilm készítője
Christopher Halsne, a dokumentumfilm készítője Forrás: chrishalsne.com

3 évig készült a dokumentumfilm

A három évig tartó aprólékos munka eredménye a The Hit című dokumentumfilm, amelyet a múlt héten mutattak be a washingtoni Független Filmfórumon, ahol a zsűri a Best of Metro DC díj nyertesének választotta.

Tony Stewart azonban nem szerepel a filmben. Halsne elmondása szerint a rendőrségi eljárásokban szinte a baleset pillanatától kezdődő hiányosságokat állapított meg.

A filmkészítő hozzátette, hogy ez „események sorozatát” eredményezte, ami ahhoz vezethetett, hogy az esküdtszék végül nem emelt vádat Stewart ellen.

Veterán újságíróként Halsne megértette, hogy a riporterek és szerkesztők nem hajlandóak átlépni azt a határt, hogy halott emberekről készült képeket mutassanak nyomtatásban vagy videón.

Ő azonban úgy döntött, hogy átlépi ezt a határt. Ha nem tette volna meg, az – elmondása szerint – hiányt hagyott volna az esetet nem ismerő nézők számára.

A döntés körül nagy volt a megdöbbenés, sok vita, sok gondolkodás, némi ima és minden egyéb kifejezés, amit csak lehet” – mondta Halsne. „Nem használnám ezt a szegmenst, ha idősebb Kevin Ward és Pam Ward, ifjabb Kevin szülei nem ragaszkodtak volna ennyire hozzá.

Őket érzelmileg annyira megviselték és bántották a történtek. Ennek ellenére ők is úgy gondolják, hogy el kell mondani a teljes történetet arról, ami azon az éjszakán történt.

És nagyon kevés módja volt annak, hogy elmondják ezt a történetet a becsapódás pillanatáról.