back to top
vasárnap, június 23, 2024

Teljesen kiakadtak a versenyzők a NASCAR versenybíráira

Dátum:

Megosztás:

Kaotikusra sikeredett a NASCAR Cup Series daytonai versenyének fináléja, ahol az eső megérkezése miatt több mint 10 autó lett totálkáros.

- Reklám -

A Daytona International Speedway 1-es és 2-es kanyarjában határozottan esett az eső, de az már kérdéses, hogy mikor érkezett az égi áldás. Erről mindenki más véleményen van.

- Reklám -

Egyszerűen nem értem” – mondta Justin Haley, akit a futamgyőzelemért harcolva ért az eső. „A spotterem azt mondta, hogy esett az eső. Egy jó darabig esett a szélvédőmre is, aztán szó szerint mindannyian elvesztettük a tapadást.

A gumik már nem találkoztak az úttal; vizes volt. Amikor 200 mérfölddel száguldunk, ez megengedhetetlen.

- Reklám -

Haley a futamot vezető Denny Hamlin mögött draftolt, amikor a 138. körben történt a baleset. Úgy kezdődött, hogy az élen lévő versenyzők, Hamlin és Suarez megpördültek. Hamlin a külső íven vezetett, Suarez pedig a külső sávban volt.

Tudtuk, hogy jön az eső, már körök óta” – mondta Suarez. „Csak idő kérdése volt. Miért várta ki a NASCAR, hogy ez történjen? Ezt nem értem.

Talán egy kicsit elfogult vagyok, mert elöl voltam, de versenyzőként semmit sem tehettünk. Néha 200 mérföld/órás sebességgel száguldasz, és képes vagy balra kanyarodni, aztán egyszercsak megpördülsz.

A NASCAR illetékesei és a csapatok a futam kezdetétől versenyeztek az idővel. A pálya körül folyamatosan cellák alakultak ki, és a második szakasz vége előtt a 3-as és 4-es kanyarok előtt elsötétült az ég.

Majd hamarosan megérkezett az eső.

Úgy érzem, hogy rengeteg technológiájuk van ahhoz, hogy tudják: az eső nagyon-nagyon közel van” – folytatta Suarez. „Nem hiszem, hogy nehéz lenne, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe.

Kyle Busch viszont azt mondta, hogy az 1-es és 2-es kanyarban nem történt semmi, amikor a mezőny az előző körben elhaladt.

És aztán abban a körben hirtelen leszakadt az ég” – mondta Busch. „Mit tudsz csinálni? Nem tudsz ilyen gyorsan reagálni…”

Egyszerűen csak meg kell próbálnod áthajtani rajta. Szerencsére a jobb oldalon voltam. Láttam a vizet, és láttam mindent és mindenkit, aki előttem összetört.

Ezzel dőlt el a NASCAR rájátszása

Függetlenül attól, hogy mikor kezdődött, az eső okozta baleset megváltoztatta a NASCAR Cup Series alapszakasz-döntőjének dinamikáját. Több mint 10 versenyző érintett volt a balesetben.

Haley, Aric Almirola, Chris Buescher és Ricky Stenhouse Jr. is a balesetet szenvedők között volt. Mindannyian elvesztették az esélyüket arra, hogy harcba szálljanak a futamgyőzelemért, amely bejuttatta volna őket a rájátszásba.

Az első versenyző, aki túlélte a balesetet Austin Dillon volt. Bár a versenyt újraindították, de végül a pályán is megnyerte a futamot, és bejutott a rájátszásba.

Simán bedobhatták volna a sárgát, amikor már közel volt az eső” – mondta Hamlin, amikor arról kérdezték, mit lehetett volna másképp csinálni.

Elöl eleredt az eső, így körülbelül 10 másodperccel azelőtt, hogy beértünk az 1-es kanyarba, eleredt az eső. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók érezték.

Scott Miller, a NASCAR vezető versenyügyi alelnöke nem hiszi, hogy a versenybírók bármit is tehettek volna másképp.

Figyelemmel kísértük az időjárást, figyeltük az összes kanyarkijelzőnkkel, kapcsolatban álltunk a fent lévő megfigyelőkkel, a pace carral” – mondta Miller.

Semmi sem volt, és aztán hirtelen jött az a zápor. Csak akkor észleltük az esőt, amikor már összetört a mezőny.

De nem igazán tudtunk semmit sem tenni ellene. Nem lehet megjósolni, hogy mikor kezd el esni az eső. Egyszerűen csak egy szerencsétlen helyzet volt mindenki számára.