vasárnap, április 14, 2024

NASCAR-időmérő a tűzgyűrű alatt

Dátum:

Megosztás:

Las Vegasban szombaton kétszer fog felkelni a nap, legalábbis az ott lakók igy érzékelhetik majd a reggeli órákban bekövetkező napfogyatkozás miatt. A NASCAR Cup Series mezőnye a ritkán látható jelenség csúcspontjának idején kezdi meg első szabadedzését, teljesen egyedi látványt szolgáltatva ezzel a nézőknek.

- Reklám -

Las Vegasban és környékén a szombat reggeli órák sötétsége a szokásosnál hosszabbra nyúlik majd, ugyanis az ott tartózkodók napfogyatkozást figyelhetnek majd meg. A „tűzgyűrű” – ez Peg Luce, a NASA heliofizikai részlegének igazgatója által használt megnevezés – jellegéből adódóan csak egy bizonyos sávban lesz érzékelhető teljes napfogyatkozást, ennek megnézéséhez a városból észak felé kell autózni egészen az Utah állambeli Cedar City környékére, Vegasban részlegesen, csak 80-85%-osan tűnik majd el a nappali világosság.

- Reklám -

A napfogyatkozás helyi idő szerint 8 óra 8 perctől egészen 10 óra 54-ig fog tartani, csúcspontját – a legsötétebb időszakot – 9 óra 26 perckor éri majd el. A NASCAR Cup Series mezőnye számára az első szabadedzés 9 óra 35-re, az időmérő pedig 10 óra 20-ra van meghirdetve, így az autók egy szakasz során majdnem teljes sötétségben fognak körözni.

A NASCAR eddig nem jelentett be semmilyen változtatást a hétvége menetrendjében, mivel a Las Vegas Motor Speedway teljes területe fel van szerelve világítással.

- Reklám -

A pilóták számára nehéz döntés lesz majd, hogy a szombat reggeli edzésen és az azt követő időmérőn mire koncentráljanak, hiszen amíg a következő versenyre már a jövő hétvégén sor kerül, addig a következő vegasi napfogyatkozásra 25 évet kell majd várniuk.

Amennyiben úgy döntenek, hogy nem a pályára figyelnek, hanem az égre emelik a tekintetüket, akkor a NASA szerint szükséges beszerezniük egy hivatalosan jóváhagyott, speciálisan a nap megfigyelésére kialakított szemüveget, vagy a megfelelő filterrel ellátott sisakplexit, hiszen e nélkül akár maradandó károsodást is szenvedhet a látásuk. Az összesen 2 órán és 46 percen keresztül tartó látványt még ilyen szemüvegen keresztül is csak két percig ajánlott közvetlenül nézni, így a versenyzőknek talán nem kell majd a kukába dobniuk az egész hétvégéjüket egy rossz kvalifikáció miatt, ha szeretnék megtekinteni a „tűzgyűrűt”.