back to top
csütörtök, május 30, 2024

Meglepetés igen, változás nem történt a Charlotte-i Roválon

Dátum:

Megosztás:

Bajnoki csatán kívüli pilóta szerzett győzelmet, de így is kulcsfontosságú eredmények születtek az idei utolsó épített pályás versenyen.

- Reklám -

Az első szakaszt Tyler Reddick, a másodikat egy nem várt sárga miatt Chase Elliott nyerte meg a Charlotte-i Roválon.

- Reklám -

A harmadik rész elején kezdődött formálódni a csata a futamgyőzelemért, az épített pályás specialista A.J. Allmendinger és a győzelmi kényszerben lévő Kyle Busch között. Igen látványos csatában körökön át vívtak egymással, hiszen előbbinek a belső részre, utóbbinak az oválra volt beállítva az autója, így a pálya más-más szakaszán voltak jobb helyzetben.

Végül Allmendinger került ki a párharcból az élen, de inkább Reddick teljesítményéről szólt az etap, hiszen az austini futamot megnyerő pilóta áthámozta magát a fél mezőnyön. A szakaszt kettéválasztó kiállások után érkezett a sárga, ugyanis Denny Hamlin pördült meg egymás után kétszer is, másodjára pedig nekimentek, így véget ért a versenye az utolsó helyen. Ennek ellenére elég pontja volt ahhoz, hogy továbbjusson a rájátszás következő körébe.

- Reklám -

Ironikus módon Martin Truex Jr., az alapszakasz bajnoka is hasonló cipőben járt, csak 20. lett, amivel már hét verseny óta nem végzett a legjobb 15-ben, de az eddig szerzett extra pontoknak köszönhetően a lista második helyéről kezdheti meg majd a rájátszás következő körét.

Néhány kör elteltével két baleset is történt: Corey LaJoie okozta aznap második kalamajkáját, és Erik Jonest tette falba Ricky Stenhouse Jr. – akinek később látványosan gyulladt ki az autója – nem egészen egy körrel később.

Utóbbi esetnél az indianapolisi épített pályás versenyt fölényesen nyerő Michael McDowell is a falba került, de annak ellenére, hogy már korábban is negatív értelemben mozgalmasan alakult a futam számára – többek között elment a szervója – a rájátszásból már az első kör végén kieső pilóta folytatni tudta a versenyt.

Busch az utolsó újraindítás előtt meg tudta előzni a kisebb meglepetésre a mezőny elején autózó Ty Gibbset, így Allmendinger után eredhetett, de túlerőltetve pozíciót vesztett William Byron ellen. Az idén hat versenyt is nyerő pilóta ezután az idei hetedik futamgyőzelemére is esélyes volt, de végül nem tudott elmenni Allmendinger mellett, így a friss apuka harmadik Cup Series-beli győzelmét is megszerezte, mindet épített pályás versenyen.

A. J. Allmendinger, Kaulig Racing, NASCAR Cup Series
Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images/NASCAR

Busch mellett a többiek sem tudtak utolsó pillanatban fordítani

A rájátszás pilóták közül a verseny előtt az utolsó négy helyen lévők estek ki a bajnoki harcból, egyikük sem tudta kihasználni előnyére a Rovál kiszámíthatatlanságát.

Bubba Wallace saját hibáján kívül esett ki a bajnoki csatából, hiszen Daniel Suárez megtorpedózta Austin Cindricet, aki eltalálta őt is. Levágta a sikánt, de nem állt meg, így büntetést kapott, amivel visszaesett a mezőny végére.

Brad Keselowski magát írta le, miután elfékezte magát és megpördült. Ross Chastain csak elkerülte őt, de szintén rövidített a pályán, az ezért járó büntetéssel elintézte, hogy ne tudjon jó eredményt elérni, és kiessen a rájátszásból.

Kyle Larson az utolsó helyről rajtolva a 13. helyig tudott feljönni, amivel biztosította továbbjutását a fent említett, gyengélkedő pilótákkal szemben.

A bajnoki pontverseny állás a rájátszás harmadik körének elején:

# Pilóta Csapat Márka Pontok
24 William Byron Hendrick Motorsports Chevrolet 4041 0
19 Martin Truex Jr. Joe Gibbs Racing Toyota 4036 -5
11 Denny Hamlin Joe Gibbs Racing Toyota 4032 -9
5 Kyle Larson Hendrick Motorsports Chevrolet 4024 -17
17 Chris Buescher RFK Racing Ford 4021 -20
20 Christopher Bell Joe Gibbs Racing Toyota 4016 -25
45 Tyler Reddick 23XI Racing Toyota 4016 -25
12 Ryan Blaney Team Penske Ford 4014 -27