back to top
csütörtök, május 30, 2024

Matt Kenseth bekerült a NASCAR Hírességek Csarnokába!

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR szerdáról csütörtökre virradó hajnalban hirdette ki a 2023-es Hall of Fame osztályt, melyet Matt Kenseth neve fémjelez.

- Reklám -

Bejelentették a NASCAR Hírességek Csarnokának új osztályát, a NASCAR Cup Series bajnok versenyzője, Matt Kenseth, a korábbi crew chief, Kirk Shelmerdine és Hershel McGriff alkotják majd a 2023-as klasszist.

- Reklám -

Matt Kenseth

Az 50 éves Kenseth 39-szeres győztes volt a NASCAR Cup Series versenyein, és 2003-ban ő szerezte meg a NASCAR Cup Series bajnoki címét.

Kenseth emellett kétszeres Daytona 500-as bajnok, és 2000-ben a NASCAR Cup Series legjobb újoncának járó címet is elhozta.

- Reklám -

A karrierje nagy részét a Rousch Fenway Racing színeiben töltő versenyző pályafutása során 29 győzelmet aratott a NASCAR Xfinity Series-ben is.

Kenseth a modern kori hall of fame szavazólapok 69%-át szerezte meg, a legtöbb szavazatot a kitüntetésre esélyesek közül, ami biztosította helyét a csarnokban.

Soha nem tekintettem előre (a Hírességek Csarnokára), amikor versenyeztem, és soha nem néztem vissza néhány győzelmemre” – mondta Kenseth. „Mindig a következő futam volt a lényeg, és hogy mit tudok jobban csinálni a következő versenyen.

Nagyon hálás vagyok mindenért, amit a NASCAR értem és a családomért tett.

Matt Kenseth
Matt Kenseth Fotó: Sheryll Creekmore/NASCAR Media

Kirk Shelmerdine

A 64 éves Shelmerdine a Richard Childress Racingnél Dale Earnhardt csapatfőnökeként dolgozott a versenyző karrierjének fénykorában.

Pályafutása során 460-szor tevékenykedett a crew chief szerepkörben és ezidő alatt 46 győzelmet és négy bajnoki címet szerzett.

Miután az 1992-es szezont követően elhagyta a boxutcát, Shelmerdine maga is versenyzői karriert kezdett építeni.

Shelmerdine pilótaként 26 alkalommal indult a NASCAR Cup Series versenyen, valamint 13 alkalommal a NASCAR Xfinity Series-ben és kétszer a NASCAR Camping World Truck Series-ben.

Shelmerdine a modern kori hall of fame szavazatok 52%-át kapta, ami a második legtöbb szavazatot jelentette.

Kirk Shelmerdine és Dale Earnhardt legendás 3-as autója
Kirk Shelmerdine és Dale Earnhardt legendás 3-as autója Fotó: HHP/Harold Hinson/NASCAR Media

Hershel McGriff

Hershel McGriff
Hershel McGriff Fotó: NASCAR Media

A 94 éves McGriff 29 éven át versenyzett részmunkaidőben a NASCAR Cup Series versenyzőjeként, ami 87 indulást jelent.

McGriff pályafutása során négy NASCAR Cup Series-győzelmet szerzett, és az 1954-es szezonban a bajnoki tabella hatodik helyén végzett.

Ezen kívül McGriff 34 győzelmet gyűjtött össze pályafutása során abban a sorozatban, amelyből az ARCA Menards Series West lett a későbbiekben.

McGriff hihetetlen módon 68 éven át maradt aktív a NASCAR-versenyzésben, hiszen az 1950-es NASCAR Cup Series Southern 500-on (Darlington) futotta első versenyét, és 2018-ban a Tucson Speedway-en futotta utolsó NASCAR-versenyét a West Series-ben.

McGriff, aki a Pioneer Ballot (Úttörők szavazólapja) Hall of Fame szavazatainak 31%-át kapta, a legtöbb szavazatot kapta a Pioneer Ballot szavazáson.

Hershel McGriff (04-es autó) a kép elkészültének pillanatában már 36 éve versenyzett
Hershel McGriff (04-es autó) a kép elkészültének pillanatában (1986) már 36 éve versenyzett Fotó: NASCAR Media

A rajongók is szavazhattak

A NASCAR.com-on leadott rajongói szavazatok alkotják a Hírességek Csarnokának szavazásának egy részét.

Kenseth és Harry Gant volt a két legtöbb modern kori Hall of Fame-jelölt a szurkolói szavazatok alapján, míg A.J. Foyt a Pioneer Ballot szurkolói szavazatai alapján.

A NASCAR Hírességek Csarnokának 2023-as osztályához a NASCAR-hoz való kiemelkedő hozzájárulásért járó rangos Landmark-díjjal csatlakozik Mike Helton.

Helton közel öt évtizede teljes mértékben integrálódott a NASCAR sportba. Heltont 2000-ben a NASCAR elnökévé nevezték ki. Helton kulcsszerepet játszott abban, hogy a sportág a 2000-es évek elején a biztonságot javító intézkedéseket vezetett be.