back to top
szerda, július 24, 2024

Larson nyerte a változatos watkins gleni versenyt, Räikkönent csúnyán elintézték

Dátum:

Megosztás:

2 órás csúszással, de izgalmas versennyel vette kezdetét a Cup Series Watkins Gleni versenye, melyet Kyle Larson nyert, Räikkönen viszont kiesett.

- Reklám -

Az eső, és villámlás miatt több, mint két órás csúszással kezdődik az egész világ által várt NASCAR Cup Series verseny, Watkins Glenben.

- Reklám -

A végén rengeteg incidens történt, és egy 5 körös sprint döntött Chase Elliott és Kyle Larson között, akik végigcsatázták az egész versenyt.

Végül a 9-es autó a külső ívről rajtolt újra, az 5-ös pedig a belsőről, így Larson egy késő, füstölős fékezéssel le tudta tolni ellenfelét a pályáról, és átvette a vezetést – amit már nem engedett ki a kezei közül a verseny végéig.

- Reklám -

Larson idei második, és karrierje 18. győzelmét aratta Watkins Glenben.

Tudtam, hogy ez volt az esélyem, hogy későn fékezzek. Nagyjából ugyanazt tudta az autónk, csak én egy picit kevésbé jól spóroltam a gumikkal” – mondta Larson közvetlenül a verseny után.

Jó egy újabb győzelmet összeszedni a bónuszpontok miatt, és remélem, hogy ez lendületet ad majd nekünk a rájátszásra.

Nem vagyok büszke a manőveremre, de ezt kellett tennem a győzelem érdekében. Ha Chase helyében lennék, ezt én is megérteném.

Hendrick Motorsportsos csapattársa, Chase Elliott a 4. helyen ért végül célba, és arcáról nagy csalódottság volt leolvasható, ennek ellenére nagyon sportszerűen nyilatkozott a futam után.

Gratulálok az 5-ös csapatnak. Komolyan, nincs más hozzáfűznivalóm. Gratulálok nekik, megérdemelték a győzelmet.

A verseny esőben kezdődött, és az már korán látszott, hogy ezekben a körülményekben nem voltak jók a Hendrickes autók.

Az első sorból induló Elliott és Larson is folyamatosan hátrafelé csúszott, Michael McDowell már a 4. körben átvette a vezetést, mögötte pedig próbálták tartani a tempót a riválisok, Chase Briscoe vezetésével

Räikkönen: Fantasztikus tempó, szerencsétlen vég

Néhány versenyző már rajt után fantasztikus felzárkózást mutatott, ezek közé tartozott Todd Gilliland, valamint a két európai szupersztár, Kimi Räikkönen, és Mike Rockenfeller.

Rockenfeller a verseny végén visszaesett, 30. lett, és elismerte, csak az esőben volt kompetitív az autója.

Kár, hogy nem esett tovább az eső, mert talán ott volt egyedül igazán jó az autó” – mondta a Le Mans-i 24 órás 2010-es győztese.

Nem úgy mint Räikkönené, aki körről körre gyorsabban ment a folyamatosan száradó pályán, és a második szakasz nagy részét a top 10-ben töltötte.

Egy stratégiai húzás miatt a szakasz vége előtt kijött a boxba, és emiatt a mezőny végére esett. Ez lett a veszte.

Ross Chastain – Räikkönen csapattársa – a 3. szakasz újraindításánál kilökte Austin Dillont, amiből egy több autós incidens alakult ki, melynek a levét végül Kimi Räikkönen itta meg.

A lelassuló autókat balról próbálta kikerülni, azonban Loris Hezemansnak el kellett rántania a kormányt, a finn versenyző 91-es autója pedig csúnyán a levegőbe emelkedett, és belecsapódott a buszmegállót követő gumifalba.

Az autó elég súlyosan megsérült, így Räikkönennek fel kellett adnia a versenyt.

Nem tudom, hogy mi történt. Úgy éreztem, hogy a jó íven vagyok, de aztán mindenki elindult balra, így nem volt időm reagálni” – nyilatkozta az NBC Sportsnak Räikkönen.

Az első ütés volt a keményebb, ott a kereket találta el valaki, és picit fáj a csuklóm, de ez van.

Nagy csaták a mezőny közepén, és szerencsétlenül járt versenyzők

A verseny nagy részében inkább stratégiai csata folyt, mintsem pozícióharc, azonban a már csontszáraz pályán, a harmadik szakaszra kialakulni látszott, hogy ki lehet versenyben a győzelemért. Nem nagy meglepetésre ez a kettős Chase Elliott és Kyle Larson volt.

Mögöttük azonban többen is szerencsétlenül jártak azok közül, akiknek gyors volt az autója. Todd Gilliland az első helyről kényszerült kiállni, és az első szakaszt megnyerő Chase Briscoe is műszaki problémákba ütközött, végül csak 25. lett.

Ryan Blaney autója sem volt száz százalékos, a verseny nagy részét a top 20-on kívül töltötte, szinte kéz a kézben Martin Truex Jr.-al, akinek egyszerűen nem volt meg a tempója. Előbbi 24., utóbbi 23. lett.

Ross Chastain két balesetben is benne volt, előbb saját hibájából, majd Chase Briscoe pöcije után, és csak a 21. helyig tudta visszaküzdeni magát.

Chris Buescher autója a verseny második részében nem tudta azt, amit az első szakaszban, de így is kilencedik lett, és hasonlóan járt Michael McDowell is, aki a sok vezetett kör ellenére csak a 6. helyen ért célba.

A verseny első köreiben Cindric kipörgette AJ Allmendingert, de a 16-os autó versenyzője nem adta fel, és visszatornázta magát a top5-be, majd az utolsó két újraindítást kihasználva 2. helyen ért célba Larson mögött, csak úgy, mint a szombati Xfinity versenyen.

Kyle Busch egy pitben történt hibán is felülkerekedve szinte végig a top 5-ben ment, de az utolsó körökben eldobta az autóját, a falnak ütközött, és a 32. helyen szelte át a célvonalat.

Érdemes kiemelni Joey Loganót, aki megnyerte a második szakaszt, és végig a tűz közelében volt, aminek az eredménye egy 3. lett – ezzel ő lett a legjobb Fordos.

A Trackhouse napját Daniel Suárez 5. helye mentette meg. 7. lett Tyler Reddick, 8. Christopher Bell, 9. Chris Buescher, 10. pedig Erik Jones lett.

Larson győzelmének köszönhetően nincs változás a bajnokságban

Bár Ryan Blaney a mezőny közepén harcolt, volt mire figyelnie, hiszen sokáig több versenyző is veszélyeztette rájátszásba jutását. Végül azonban ilyen-olyan okok miatt sem Michael McDowell, sem Chris Buescher, sem Todd Gilliland nem tudott a győzelem közelébe kerülni.

Így Daytonára fordulva továbbra is Ryan Blaney áll az utolsó bejutó, 16. helyen – pontok alapján – de a jövőheti daytonai forduló egy wild card hétvége lesz, ahol bármi megtörténhet majd, és bárki nyerhet.

Az alapszakasz bajnoki címe viszont már most eldőlt, hiszen Chase Elliott elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy behúzza ezt a címet, és az érte járó playoff bónuszpontokat.

Végeredmény