back to top
szerda, július 24, 2024

Ki fog bejutni a NASCAR Cup Series bajnoki döntőjébe?

Dátum:

Megosztás:

Blaney-nek, Briscoe-nak, Bellnek és Byronnak erős helyezésekre – vagy bizonyos esetekben csodára – lesz szüksége ahhoz, hogy NASCAR döntőbe jusson.

- Reklám -

Két futam van hátra a NASCAR Cup Series 2022-es szezonjából, és hét versenyző verseng azért, hogy megszerezze azt a 3 bejutó helyet – a már döntős Joey Logano mellett – amivel harcban lehet valaki a bajnoki címért majd Phoenix-ben.

- Reklám -

Jelen állás szerint Ross Chastain, Chase Eliott és Denny Hamlin állnak a bejutó helyen.

William Bryonnak, Chase Briscoe-nak, Ryan Blaney-nak és Christopher Bellnek viszont erős teljesítményt kell nyújtania Martinsville-ben, hogy életben tartsák reményeiket első NASCAR Cup Series bajnoki címük megszerzésére.

- Reklám -

Míg Logano és Elliott már tudja, milyen érzés bajnokságot nyerni, addig a maradék hat versenyző még soha nem emelhette magasba a hőn áhított trófeát.

Blaney, aki idén még nem nyert pontokat érő futamot, egyike azoknak a versenyzőknek, akik a következő hétvégén kieshetnek. Blaney a 17. helyen végzett Homesteadben, miután megpördült a boxutcában, mert – ahogyan ő maga jellemezte tettét – „visszaváltott, mint egy hülye”.

„Elmegyünk, és megpróbálunk egy jó futamot teljesíteni” – mondta a 12-es autó sofőrje. „Úgy gondolom, hogy legutóbb egy futamgyőzelemre alkalmas autónk volt itt Martinsville-ben, és remélem, hogy ugyanolyan gyorsak leszünk, és helyzetbe tudjuk hozni magunkat. Ennyit kell tennünk.

Hetedik helyről várhatja az utolsó versenyt Christopher Bell.

A Joe Gibbs Racing versenyzője rosszkor volt rossz helyen az október 16-i Las Vegas-i futamon, amikor Bubba Wallace és Kyle Larson összeütközött egymással. Abba a balesetbe ő is belekeveredett, és végül a 34. helyen végzett.

Bell így hiába lett 11. Homesteadben, de a bajnoki pontversenyben így is csak a hetedik helyen áll 23 pontos hátrányban, így csodára lesz szüksége ahhoz, hogy bejusson a Phoenix-i döntőbe.

Tavasszal jól mentünk itt Martinsville-ben. Charlotte-ban is sikerült nyernem ilyen helyzetben, és határozottan jobb vagyok ezen a pályán, mint Charlotte-ban.”

Briscoe-nak győznie kell, de a többiek sincsenek jó helyzetben

Senki nincs olyan rossz helyzetben, mint Chase Briscoe, akinek csak egy győzelem érhet továbbjutást.

A 27 éves versenyző a múlt vasárnapi futamon feladta a versenyt, miután autója megsérült, amikor a 160. körben megcsúszott, és a falban kötött ki.

Nagyon frusztráló, hogy ez a saját hibámból történt” – mondta Briscoe a balesetről. „Ez nem rám vall.

Ez igazán szerencsétlen helyzet. Azt hiszem az egyetlen pozitívum az, hogy nekünk már nem kell aggódnunk a pontok miatt. El kell mennünk Martinsville-be és nyernünk kell.

A döntőbe jutáshoz a következőt kell tennie a jelenleg bejutó helyen álló versenyzőknek:

  • Ross Chastain — 36 pontot kell szereznie (41 pontot, ha a további hat versenyző közül valaki más győz)
  • Chase Elliott — 45 pontot kell szereznie (50 pontot, ha a további hat versenyző közül valaki más győz).
  • William Byron — 51 pontot kell szereznie

Denny Hamlin, Ryan Blaney, Christopher Bell és Chase Briscoe csak az előttük lévő versenyzők gyenge teljesítményével szerezheti meg a továbbjutást érő helyet. E négy versenyző számára a legegyszerűbb út a győzelem a bajnoki döntőbe.

A mindent eldöntő Martinsville-i versenyt vasárnap – az óraátállítás miatt egy órával korábban – 19:30-kor lehet majd látni az ARENA4+-on.

VERSENYZŐ PONT PLAYOFF GYŐZ. POLE. TOP 5 TOP 10
1 Joey Logano 4106 3 3 10 15
2 Ross Chastain 4101 +19 2 0 13 19
3 Chase Elliott 4093 +11 5 4 12 19
4 William Byron 4087 +5 2 1 5 9
5 Denny Hamlin 4082 -5 2 3 10 14
6 Ryan Blaney 4069 -18 0 3 10 15
7 Christopher Bell 4054 -23 2 4 11 18
8 Chase Briscoe 4043 -34 1 1 5 8