back to top
hétfő, május 20, 2024

Hamlin a semmiből nyerte meg élete első Coca-Cola 600-át

Dátum:

Megosztás:

Óriási versenyt futott a NASCAR Cup Series mezőnye a Charlotte Motor Speedwayen, és végül jó lesipuskás módjára Denny Hamlin nyert.

- Reklám -

Magyar idő szerint kicsivel éjfél után kezdődött a NASCAR szezon leghosszabb távú versenye, a Coca-Cola 600.

- Reklám -

1. szakasz

A pole-ból rajtoló Denny Hamlin jól kapta el a startot, és vezette is a versenyt, de nem sokáig, hiszen Kyle Busch gyorsan átvette tőle a vezetést. Mögöttük Bubba Wallace és Tyler Reddick kezdett el erősen felzárkózni.

17. körben Ryan Preece megpördült, és mögötte sorban Buescher és Gragson is követte példáját. Preece autója eléggé megsérült, és sokáig szerelték, mindhiába, fel kellett adnia a versenyt.

- Reklám -

Az újrarajt után ismét a 18-as autó állt az élre, azonban szorosan követte őt Wallace Toyotája. 33 kör után megint lengették a sárgát, ezúttal Josh Bilicki volt az, aki a falnak csapta autóját.

46. körben Daniel Suarez megelőzte Kyle Busch-t azonban a 99-es autó felszorította riválisát, aki így megpördült, de az autónak nem lett nagyobb baja.

A 49. körben indultak újra, azonban Larson meghúzta a falat, majd közel 10 körrel később Corey LaJoie is, de ő már kicsit keményebben ütközött a SAFER korlátba.

Folyamatosan jöttek fel a Chevyk és a szakasz vége felé a top10-ben legfőképp ők voltak. 20 körrel az első szakasz vége előtt Elliott, Reddick, Byron volt a sorrend. Utóbbi hátraesett 7 körrel a vége előtt, amikor óriásit driftelt.

Bár Reddick nagyon jött fel a végén Elliottra, a 9-es autó sofőrje megtartotta első helyét, és megnyerte az első szakaszt.

2. szakasz

Chase Elliott jól jött el a második szakasz elején, de a 111. körben Chastain elment mellette.

125. körben máris jött az újabb sárga, amikor Bubba Wallace autója forgott meg. Közben Kyle Larsonnak folyamatosan hibázott a boxcsapata, és a verseny ezen periódusáig már négyszer kellett visszakászálódnia az utolsó helyről

146. körben Cindric defektet kapott, összetörte autóját és kiesett.

A sárga után Blaney 165. körben régi gumival megcsúszott, nekiment a falnak, majd egy körrel később – pont Blaney mellett – Larson már egy picit jobban eldobta, és megpördült.

A verseny egyébként izgalmas volt, rengeteg szép csatával, és kisebb koccanással.

Újraindítás után Elliott külső íven lassú volt régi abroncsokon, így a Trackhouse duója elhúzott mellette, Chastain, Suarez sorrendben.

A 187. körben jött az első igazi nagy dráma, amikor Elliott megpördült, miután Suarez előzése közben a falba csúszott. A 9-es autó felfüggesztése úgy megsérült, hogy fel kellett adnia a küzdelmet.

Egyből az újraindítás után jött a következő baleset, Ryan Blaney ment le az apronre, autója pedig felvágódott, keresztbe állt és az azt követő baleset pedig vitte magával a fél mezőnyt.

Brad Keselowski, Kurt Busch, William Byron, Denny Hamlin, Bubba Wallace, Harrison Burton, Noah Gragson, Michael McDowell és Todd Gilliland is belekeveredett az esetbe.

Blaney, Keselowski, Busch, Wallace és Byron azonnal kiesett a versenyből.

A szakasz végén Erik Jones, Ross Chastain és Daniel Suarez küzdött a pontokért, és az utóbbi versenyző kaszálta a legnagyobbat, így ő nyerte a 2. szakaszt.

3. szakasz

A Toyoták – és Joey Logano – kintmaradtak az előző szakasz végén, mondván ha kijöttek volna, akkor nem maradt volna friss gumijuk a verseny végére.

220. körben Harvickkal történt egy baleset, és ismét sárga zászlót kellett lengetni. A 4-es autó sofőrjét Ricky Stenhouse Jr. szorította fel a falra, hasonlóképpen, mint ahogyan korábban Suarez tette Kyle Busch-al.

Ha már a Trackhouse 99-es autójáról beszéltünk, érdemes megemlíteni, hogy ő volt az egyetlen éllovas, aki ezalatt a sárgás periódus alatt meglátogatta a boxutcát – bár nem sokáig maradt a mezőny végén, hiszen mint kés a vajon, jött át a mezőnyön.

Az élen álló Chastain mögött ekkor Logano és Briscoe csatázott, ami azért volt meglepő, mert a Fordok a verseny korábbi szakaszában nem igazán tündököltek.

Suarez a friss gumikon repesztett, és a szakasz féltávjánál át is vette a vezetést.

Akkor amikor már azt hittük, hogy jöhetnek a nap első zöld zászlós kiállásai, Gragson eldobta autóját a négyes kanyar kijáratán, és jött a sárga zászlós periódus – a 13. a nap folyamán.

A csata továbbra is kemény és élvezetes volt, bár inkább a 10. helytől lefele folyt a harc a pozíciókért.

A szakasz végéig már nem volt változás, Ross Chastain hozta a 3. szegmenst, megelőzve az utolsó pillanatokig harcoló Briscoe-Larson duót.

4. szakasz

A szakasz közti kiállásnál Reddick csapata dolgozott a legjobban, így ő várhatta az első helyről az újrarajtot.

Ugyanitt Logano egyik embere hősies tettet hajtott végre, miután Hamlin ráment a lábára, mégis teljesíteni tudta a 22-es autó kiállását.

A 8-as autó versenyzője szépen elhúzott a követő bolytól, de aztán Chastain és Larson is felzárkózott rá, valamint a szépen lassan a semmiből feltűnő Custer is a háttérben megbújt.

67 körrel a vége előtt Truex, Almirola és Jones találkozott össze, melyből utóbbi jött ki rosszabbul, hiszen megsúrolta a falat.

Néhány perccel később Reddick bal hátsó kereke adta meg magát a célegyenesben, így a 2. helyről kellett kiállni a boxba, szerencséjére azonban a sárga zászlót is belengették, így nem került körhátrányba., azonban a mezőny végére csúszott.

Az egész éjszaka folyamán gyengélkedő Suarez féle csapat ennél a kiállásnál is hibázott, a 99-es autó így megint pozíciókat veszített annak ellenére, hogy a pályán mutatott tempója még a győzelemre is esélyessé is lenne.

56 kör volt már csak hátra, amikor ismét újra akarták indítani a versenyt, de nem sikerült, hiszen Justin Haley motorja füstjelekkel jelezte, hogy nincs tovább. Egy körrel később viszont már indult a sor.

Nem sokáig!

Daniel Suarez kaotikus estéje úgy ért véget, hogy Chris Buescher fejtetőre állt miatta!

A Trackhouse versenyzője elmondása szerint túlkormányzottá vált az autója, és a külső íven lévő Briscoe-val összeért, majd ahogy visszapördült a pálya közepére, az érkező Buescher telibe találta őt.

A 17-es autó a fűre leérve megakadt a saját kerekében, majd többször is megfordult a saját tengelye körül, végül pedig a fejtetőn csúszva megállt. A balesetbe Harrison Burton és Todd Gilliland is belekeveredett.

Azonnal piros zászlót lengettek, amíg a bennragadó Bueschert kimentették az autójából. Szerencsére a versenyzőnek nem esett bántódása, és csak az autó rossz pozíciója miatt nem tudott kiszállni.

50 körrel a vége előtt eljött Kyle Larson ideje. A Hendrick Motorsports versenyzője könnyedén hagyta ott Chastaint az első helyért, és így tett mögötte Chase Briscoe is.

A verseny finisébe érve Chase Briscoe elkezdte levadászni az élen álló Kyle Larsont. Az utolsó 25 kört fél másodpercen belül töltötte egymáshoz képest a két pilóta.

A versenybíróság már nem volt türelménél, hiszen sem Bell defektjére, sem Almirola falazására nem intették be a sárgát 10 körrel a vége előtt.

Szerencsére!

Merthogy Chase Briscoe és Kyle Larson olyan csatát rittyentett a pályára a végén, amire még sokáig fogunk emlékezni. Briscoe 2 körrel a vége előtt egy hasonló előzést próbált meg, mint Bristolban Reddick ellen – hasonló eredménnyel.

A 14-es autó megpördült, ezúttal azonban a rivális megúszta.

Természetesen mindenki jött a pitbe, azonban eltérő stratégiákat választottak a versenyzők. Az első négy helyezett (Larson, Chastain, Logano, Stenhouse Jr.) két kereket cserélt, a többiek viszont négyet.

Ez főszerepet játszott a következő pillanatokban. Austin Dillon kilőtt a rajt után négy új abroncsával, és már átvette a vezetést, amikor ő, Larson és Chastain összeért, amiből ismét baleset lett.

Larson még olcsón megúszta, egy megpördüléssel, Dillon és Chastain viszont csúnyán összetörte autóját. Így járt Joey Logano, Cole Custer és Aric Almirola is.

A balesetet Hamlin és Kyle Busch úszta meg a legjobban, bár Chastain is próbálkozott még a törött autójával, de az újraindításnál egyből hátraesett, és végül 15. lett.

A 18-as és a 11-es autó fej-fej mellett küzdött a célvonalig, de végül Denny Hamlin nyerte a Coca-Cola 600-at, csapattársa előtt.

A Joe Gibbs Racing versenyzője idén másodszor nyert – Richmond után – karrierjében pedig először tudott győzedelmeskedni a Coca-Cola 600-on.

A top 10-be még Kyle Busch, Kevin Harvick, Chase Briscoe, Christopher Bell, Tyler Reddick, Ricky Stenhouse Jr., Michael McDowell, Kyle Larson és Alex Bowman fért be.

A verseny maratoni hosszúságú volt, hiszen több, mint 5 órán keresztül tartott.