back to top
vasárnap, június 23, 2024

Drámai befutó Austinban, Chastain örülhetett a végén

Dátum:

Megosztás:

Meleg idő és pálya fogadta a NASCAR mezőnyét Austinban. A Next Gen első éles épített pályás bevetésére került sor ezen a hétvégén.

- Reklám -

Ryan Blaney indult az élről a Circuit of The Americas pályán megrendezett NASCAR Cup Series futamon. Rögtön a rajtot követően Daniel Suárez megelőzte Blaney-t és átvette a vezetést.

- Reklám -

Az első komolyabb kontaktra a 6. körig kellett várni, amikor Chase Elliott féktávon meglökte Kyle Busch autóját, aki emiatt megforgott és több pozíciót veszített.

Christopher Bell nyitotta meg a sort a pitkiállások tekintetében 3 körrel az első szakasz vége előtt. Több Toyotás márkatársa is követte a példáját az élmezőnyből pedig Cindric és Reddick választották ezt a statégiát. Gilliland és Austin Dillon egyaránt a kiállás alatt elgurult kerék miatt kapott büntetést.

- Reklám -

Az első szakaszt fantasztikus vezetéssel Daniel Suárez nyerte, mögötte Ryan Blaney és Alex Bowman következtek.

Megkezdődött a 2. szakasz

Az újraindításnál Suárez forgott meg az első kanyarban egy ütközés következtében, ráadásul autójának bal hátsó kereke defektet kapott, Lajoie autójával találkozott. Kyle Larson is elvesztette az irányítást a Chevyje felett, jelentős pozíciókat veszítve ezzel.

A stratégiájának köszönhetően Austin Cindric indult a mezőny éléről, Ross Chastain pedig megelőzte Tyler Reddicket, előbbi így feljött a 3. pozícióba.

AJ Allmendinger remek tempót bemutatva már a top5-ben autózott a verseny ezen szakaszában, miután egy büntetés miatt az utolsó helyek egyikéről kellett elrajtolnia a futamon.

A mezőny nagy része az utolsó szakasz előtt ellátogatott a pitbe, Denny Hamlin viszont inkább bezsebelte a szakaszgyőzelemért járó 10 pontot. Kyle Busch és Joey Logano hasonlóan gondolkodtak értékes pontokat gyűjtve a második és harmadik helyekkel.

A verseny utolsó szakaszába érkeztünk

Joey Logano és Ryan Blaney az első kanyarban gyakorlatilag elmentek egyenesen, Chastain fordult el elsőként. Austin Cindric majdnem kiütötte Bell-t, amikor az egyik balos kanyarban teljesen irányíthatatlanná vált Mustang-ja.

Christopher Bell
Christopher Bell | Fotó: Dylan Buell/Getty Images)

Bell autójában a kormánnyal voltak problémák, ami miatt  teljesen visszaesett.

27 körrel a vége előtt Erik Jones leparkolta autóját a pályán, ezért sárga zászlós periódus következett.

Az újraindítást követően Chase Briscoe és Ross Chastain óriási küzdelmei közepette Bubba Wallace hagyta el egyik kerekét, ezért újabb sárga jött.

A zöld zászlót követően folytatódott a Briscoe – Chastain csata, AJ Allmendinger érkezett meg harmadiknak. 16 körrel a kockás zászló előtt Allmendinger el is ment Briscoe mellett, aki láthatóan küzdött az autóval.

15 kör volt hátra, amikor Stenhouse autója megadta magát, mivel páran megkezdték a kiállásokat, ezért teljesen összekuszálódtak a stratégiák, miután beintették a sárgát.

Chase Briscoe rontotta el nagyon az újrarajtot, miután az első kanyart elfékezte. Kaz Grala és Austin Cindric szintén hátrányba kerültek, mindketten megforogtak a pályán.

Corey LaJoie autója is megállt, közben Allmendinger jelezte, hogy a pályán valamilyen folyadék található, emiatt újabb sárga zászló jött, hosszúra nyúlt az utolsó szakasz.

Cole Custer a nagy vesztese az újraindításnak, ugyanis ő is megforgott és visszaesett, ahogyan pár kanyarral később Denny Hamlin is megtette ugyanezt.

Ross Chastain és AJ Allmendinger maradt harcban a futamgyőzelemért. Hezemans alatt is megállt a technika, újabb sárga következett.

Drámai végjáték

Ahogy újra meglátta a mezőny a zöld zászlót folytatódott a káosz, Joey Logano keveredett balesetbe és nullázta le a Ford Mustangot, Kurt Busch és Kyle Larson szintén megjárta a kavicságyat. Hosszabbításba fulladt így az austini verseny, Reddick kezdheti meg a legjobb pozícióból az újraindítást.

Ross Chastain remek manőverrel újra az élre állt, miközben Bell a korábbi problémákat követően már az élmenők között autózott az ötödik helyen.

AJ Allmendinger és Ross Chastain akadtak össze az utolsó körben, előbbi leterelte a Trackhouse pilótáját a pályáról, de Chastain nem várt sokat a törlesztéssel. A befutó előtt meglökte Allmendinger autóját, aki nekiütközött Bowmannek, így Ross Chastain megszerezte pályafutása és csapata, a Trackhouse Racing első NASCAR Cup Series győzelmét.