back to top
szombat, július 20, 2024

Chastain a leggyorsabb az edzésen, de vajon ő lesz a bajnok?

Dátum:

Megosztás:

Ross Chastain egyelőre tovább tudja vinni a lendületet, beharangozó cikkünkben azonban megnézzük, kinek van a legnagyobb esélye.

- Reklám -

Ross Chastain volt a leggyorsabb a NASCAR Cup Series egyetlen edzésén pénteken este. Az 1-es autó sofőrje Ryan Blaney-t és Kyle Busch-t megelőzve nyert. A bajnoki négyes további szereplői közül Joey Logano a 7., Chase Elliott a 10., Christopher Bell pedig a 20. helyen végzett.

- Reklám -

Az edzés során nem történt incidens.

Végeredmény

- Reklám -

Vasárnap négy versenyző száll harcba a NASCAR Cup Series 2022-es bajnoki címéért. Két korábbi bajnok, Joey Logano és Chase Elliott, valamint két sikerre éhes feltörekvő sztár, Ross Chastain és Christopher Bell.

Lássuk, hogy lebontva kinek van a legnagyobb esélye, és a versenyzők hogyan készülnek a szezon utolsó versenyére.

Joey Logano

Idei eredmények: 13,8-as átlag finis, 35 verseny alatt 3 győzelem, 10 top5, 16 top10. A rájátszásban 13,3-as átlag finis, 9 verseny alatt 1 győzelem, 3 top 5, 4 top10.
Korábbi eredmények Phoenixben: 13,1-es átlag finis, 27 verseny alatt 2 győzelem, 7 top5, 15 top10, legutóbb 2016-ban aratott itt győzelmet.
Oddsok: 4,00-ás szorzó
Joey Logano:Nincs olyan verseny, ami jobban megmaradt volna az emlékezetemben, mint a 2020-as őszi, szezonzáró phoenixi futam” – mondta Logano. „Ez egyszerűen egy olyan verseny, amelyről úgy érzem, hogy csapatként mindent tökéletesen csináltunk.

Megelőztük Chase-t (Elliott), zöld zászlós kiállást csináltunk, és kijöttünk elé 1 másodperces előnnyel, frissebb abroncsokon. Aztán elkezdett vibrálni a gumi. Az utolsó kiállásnál 40 körrel a vége előtt egészen a negyedik helyig estünk vissza, és onnan már nem volt visszaút.

Ez a mai napig felbosszant. Szó szerint nem tudok túllépni rajta. Valószínűleg soha nem is fogok. De most a 2022-es versenyen bosszút fogok állni.

Joey Logano
Logano 2018-ban megnyerte, 2020-ban elbukta a bajnoki címet. Vajon 2022-ben mi lesz a sorsa? Fotó: Sean Gardner/Getty Images/NASCAR Media

Chase Elliott

Idei eredmények: 12,0-ás átlag finis, 35 verseny alatt 5 győzelem, 12 top5, 20 top10. A rájátszásban 16,3-as átlag finis, 9 verseny alatt 1 győzelem, 2 top5, 3 top10.
Korábbi eredmények Phoenixben: 10,7-es átlag finis, 13 verseny alatt 1 győzelem, 5 top5, 8 top10, legutóbb 2020-ban nyert itt futamot, amivel megszerezte a bajnoki címet is.
Oddsok: 2,80-as szorzó
Chase Elliott: Két teljesen más szezonom volt az előző kettő” – magyarázta Elliott. „2020-ban nem sok esélyünk volt a továbbjutásra, aztán megnyertük Martinsville-t, és óriási lendületet szereztünk, amiből bajnoki cím lett.

Tavaly sokkal konzisztensebb szezonom volt. Nem szereztem annyi győzelmet, de sokkal kiegyensúlyozottabb eredményeim voltak. Idén megvoltak a győzelmek, de nem volt jó rájátszásunk. De ezek a győzelmek az alapszakasz során segítettek nekünk eljutni idáig.

A cél az, hogy megadjuk magunknak a lehetőséget. A végén ott kell lenned az elejében, és akkor bármi történhet. Phoenix egy nagyszerű pálya számunkra, és tavasszal remek autónk volt. Jól fogjuk érezni magunkat, és mindent meg fogunk tenni a győzelemért.

Chase Elliott, Hendrick Motorsports, Talladega Superspeedway
Chase Elliott lehet a NASCAR Cup Series történetének legfiatalabb kétszeres bajnoka (Jeff Gordonnal holtversenyben) Fotó: Chris Graythen/Getty Images

Ross Chastain

Idei eredmények: 13,5-ös átlag finis, 35 verseny alatt 2 győzelem, 14 top5, 20 top10. A rájátszásban 10,5-ös átlag finis, 9 verseny alatt 0 győzelem, 4 top5, 6 top10.
Korábbi eredmények Phoenixben: 20,5-ös átlag finis, 8 verseny alatt 0 győzelem, 1 top5, 1 top10. Legjobb eredménye egy második hely az idei tavaszi versenyről.
Oddsok: 4,50-es szorzó
Ross Chastain: Mindenkinek sok a veszíteni valója” – mondta Chastain. „De én versenyezni akarok. Szóval, hogy legyőzzek 35 másik versenyzőt és különösen ezt a hármat, a lehető legjobb versenyemet kell futnom.

„Nem szeretnék túl hamar túl sokat vállalni. Nem így fogjuk ezt csinálni. Így nem leszel sikeres. Okosan kell versenyeznünk.”

És, hogy lesz-e Phoenixben is videójátékos manőver? Valószínűleg nem…

Sokan megkérdezték, hogy újra megtenném-e, vagy más pályákon is megtenném-e. Nem szeretném megismételni a manővert. Az az igazság, hogy nem volt nagy az ütés, de életem leghosszabb balesete volt ez, és azért eléggé durvák voltak a G erők. Szóval nem akarom ezt újra átélni.

Ross Chastain
Vajon Chastain szezonja miről marad emlékezetes? A videójátékos megmozdulásáról, vagy a bajnoki címéről? Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Christopher Bell

Idei eredmények: 13,9-es átlag finis, 35 verseny alatt 3 győzelem, 12 top5, 19 top10. A rájátszásban 12,2-es átlag finis, 9 verseny alatt 2 győzelem, 5 top5, 5 top10.
Korábbi eredmények Phoenixben: 17,0-ás átlag finis, 5 verseny alatt 0 győzelem, 0 top5, 1 top10. Legjobb eredménye két kilencedik hely, mindkettő 2021-ben.
Oddsok: 3,75-ös szorzó
Christopher Bell: Az érzelmek hullámvasútja volt ez az egész rájátszás” – mondta Bell. „Azt hiszem, az elmúlt négy hétből kettőn már azért imádkoztam, hogy legyen már vége a szezonnak – most pedig készen állok arra, hogy újra versenyezzek és a bajnoki címért harcoljak.

Christopher Bell egyik kulcsfegyvere az az Adam Stevens lehet, aki fantasztikus taktikai húzásokkal hozta helyzetbe versenyzőjét Charlotte-ban és Martinsville-ben is.

100%-ig megbízok benne. Ez a munkája. Azt hiszem, ez az egyik dolog, amit igazán jól csinálunk: ő hagyja, hogy végezzem a munkámat, én pedig hagyom, hogy végezze a munkáját.

Úgy gondolom, hogy a kvalifikáció, bár a verseny szempontjából nem bír nagy jelentőséggel, a boxhely szempontjából viszont igen.

A legjobb kvalifikáció és az első számú boxutca megszerzése óriási előnyt jelent majd.

Christopher Bell nyert és ezzel továbbjutott
A Joe Gibbs Racing egy szupersztárt veszít el Kyle Busch személyében, de lehet, hogy már ott van a csapatukban a jövő bajnoka Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images/NASCAR Media

Logano, Elliott, Chastain, Bell. Kire érdemes még rajtuk kívül figyelni?

Érdekes helyzet alakult ki a tulajdonosi versenyben, hiszen a Hendrick Motorsports nem az 9-es autóval képviselteti magát, hanem az 5-ös autóval. Ez azt jelenti, hogy Kyle Larson így is bajnoki címért harcolhat majd a hétvégén.

Határozottan vannak dolgok, amikre büszke lehetek ebben a szezonban” – mondta Larson a pénteki phoenixi sajtótájékoztatón. „Büszke vagyok arra fejlődésre, amit a szezon során bemutattunk.

Bár egy kicsit későn értünk el a szintre, ahova mostanra eljutottunk, de most nagyon nagy önbizalommal vágok neki az utolsó versenynek. Alig várom, hogy egy újabb hétvégén jól teljesítsünk, és újabb tulajdonosi bajnoki címet hozzunk Rick Hendricknek.

Két olyan versenyző is szezonbéli első győzelméért száll harcba, aki az előző szezonokban ilyenkor már rég túl volt ezen a tetten. Ryan Blaney és Martin Truex Jr. számára idén utoljára áll fenn a lehetősége annak, hogy szépítsenek ezen a kevésbé jól alakuló éven.

Bár a bajnoki döntőről lemaradt, idei teljesítményére igenis büszke lehet Chase Briscoe. A 14-es autó sofőrje megnyerte a tavaszi Phoenix-i versenyt, és most arra pályázik, hogy duplázni tudjon az arizonai helyszínen.

Ezen felül érdemes kiemelni, hogy ez lesz Kyle Busch utolsó versenye a Joe Gibbs Racing 18-as autójában, amellyel karrierje során két bajnoki címet, és 56 győzelmet ünnepelhetett.

A verseny az amerikai óraátállítás miatt a szezon során megszokott időben, 21:00-kor kezdődik majd, és a MATCH4-en, valamint az ARENA4+-on lesz látható.