szombat, szeptember 30, 2023

Chase Elliott végre győzni tudott a hazai pályáján

Dátum:

Megosztás:

2022-ben harmadszor nyert Chase Elliott, miután domináns teljesítménnyel megnyerte az Atlanta Motor Speedwayen rendezett futamot.

- Advertisement -

Az Atlanta Motor Speedwayen rendezett futamon Elliott lett a NASCAR Cup Series 2022-es szezonjának első háromszoros győztese. Emellett ő lett mindössze a második georgiai versenyző, aki győzött Atlantában, miután édesapjának, Bill Elliottnak ez ötször sikerült.

- Advertisement -

Annak ellenére, hogy Elliott vezette a legtöbb kört és megnyerte az első két szakaszt, csak két körrel a vége előtt vette át a vezetést a nap meglepetésemberétől, Corey LaJoie-tól.

Az utolsó két körben ez a két versenyző harcolt a győzelemért, azonban egy utolsó körös blokkot követően LaJoie a falban kötött ki (Kurt Busch-al egyetemben), így Elliott a sárga zászló alatt szelte át a célvonalat.

- Advertisement -

Elliott megvédte a mozdulatát, az NBC-nek nyilatkozva:

Ezt kellett tennem. Ha mész a győzelemért, ez a blokk belefér” – jelentette ki Elliott.

Az atlantai futam hőse, Corey LaJoie, aki karrierje csúcsát jelentő 19 kört vezetett, végül a 21. helyen zárt a balesete után.

„Büszke vagyok a csapatomra” – mondta LaJoie. „Próbálkoztam, de nem jött össze, ő jól blokkolt. Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen superspeedway stílusú versenypályán vezettem egy újraindítást, és egyszerűen nem volt elég tapasztalatom ahhoz, hogy elől tudjak maradni.

Szóval, amikor újra ilyen helyzetbe kerülök, egy kicsit felkészültebb leszek, és remélhetőleg jobb munkát tudok majd végezni.

Annak ellenére, hogy a versenypálya csúszósabb volt, mint amire a legtöbben számítottak – sőt Kyle Larson már az első körben majdnem tömegkarambolt okozott emiatt -, a mezőny nem balesezett az első szegmensben.

A köröket vezető Chastain, Denny Hamlin és Ryan Blaney minden igyekezete ellenére Georgia kedvenc fia, Elliott volt az, aki az első szakaszgyőzelmet megszerezte.

Atlantában is Chastain lett a negatív főhős

A második szakaszban aztán eljött a várt káosz. Először BJ McLeod megpördülése érintette Chris Bueschert és Ty Dillont. Aztán a 91. körben jött a délután első nagy balesete.

Chastain csúnyán meglökte Martin Truex Jr.-t a kettes kanyar közepén, és a 19-es versenyautó beforgott a mezőny elé, amit nem tudott kikerülni Michael McDowell, Austin Dillon, Kyle Larson, Joey Logano és Kyle Busch. A legrosszabbul Dillon járt, aki keményen a SAFER korlátnak csapódott.

A Richard Childress Racing versenyzőjének volt néhány kemény szava Chastainhez.

Megint csak Ross Chastain áldozatai voltunk” – mondta Dillon az NBC-nek.

Végül egy újabb sárga zászló – ezúttal Alex Bowman 48-as rajtszámú autójának jobb hátsó defektje miatt – vetett véget az atlantai verseny második szakaszának, ahol a pontversenyben vezető Elliott ismét az élen végzett.

Az utolsó szakasz elején egy második „Big One” is történt, amelyet Garrett Smithley és Ty Dillon ütközése váltott ki, és több gyors autót is kiszedett. Ezekbe bele tartozott William Byron és Tyler Reddick, valamint Brad Keselowskit, Bubba Wallace és Todd Gillilandet is.

A folytatásban a dolgok megnyugodtak, Elliott mögött egy sorban sorakozott fel a mezőny, de egy sárga zászló Christopher Bell miatt 24 körrel a vége előtt felborzolta a kedélyeket.

Truex, Elliott és LaJoie az élre állt, Chastain pedig ismét összetalálkozott Denny Hamlin 11-es rajtszámú autójával.

A balesetben való részvétele ellenére Chastain így is második lett a célban, őt követte az újonc Austin Cindric, aki a februári daytonai győzelem óta a legjobb eredményét érte el, és a negyedik egymást követő top 10-es helyezését könyvelhette el.

Erik Jones lett a negyedik a Petty GMS Motorsports számára, őt Blaney követte az ötödik helyen. Mögöttük Daniel Suarez, Justin Haley, Aric Almirola, Truex és Kevin Harvick egészítette ki a top 10-et Atlantában.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.