back to top
csütörtök, június 20, 2024

Bosszúállás az utolsó körben, üvöltözés a futam után – eseménydúsan indult a NASCAR-szezon (videó)

Dátum:

Megosztás:

Vasárnap lezajlott a NASCAR Cup Series első idei versenye, a Busch Light Clash. A pontozás nélküli futamot Denny Hamlin nyerte, viszont az élmezőny mögött is több figyelemre méltó esemény zajlott.

- Reklám -

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődött el a 2024-es NASCAR Cup Series-szezon első futama, a pontozás nélküli Busch Light Clash. A versenyt eredetileg pontosan egy nappal később szerették volna megrendezni, de erre a vasárnapi szélsőséges időjárási körülmények miatt nem volt lehetőség. Ugyanezen okból a rajtsorrendről sem a hagyományos módon döntöttek, hanem az edzés során futott idők alapján állították sorba a pilótákat. A mezőny végül Denny Hamlin és Joey Logano vezetésével vágott neki a 150 körös viadalnak.

Minden, amit tudnod kell az első idei NASCAR-futamról, amelyet egy olimpiai stadionban rendeznek meg

- Reklám -

A futamon – amelynek összefoglalóját erre a linkre kattintva találhatják meg – Ty Gibbs vezette a legtöbb kört (84), rajta kívül az első sorból induló kettős mutatkozott igazán versenyképesnek. Azonban a második teljes Cup Series-szezonját elkezdő Gibbs nem bírta a nyomást, és végül csak a tizennyolcadik helyen zárt. Viszont csapattársa, Hamlin minden rutinját latba vetve, a több újraindítást hozó végjáték ellenére is biztos kézzel utasította maga mögé a vetélytársait, és így a negyedik Clash-győzelmet jegyezhette fel az eredményei közé. Mögötte sorrendben Kyle Busch és Ryan Blaney szelte át a célvonalat.

- Reklám -

A futam vége az egész mezőnynek feszültséggel teli volt, ez pedig három olyan esetet eredményezett, amely felkavarta az állóvizet. Ezek közül időrendileg először Kyle Larson és Bubba Wallace összeütközése történt. Larson az utolsó körben hátulról nekiment Wallace Toyotájának, amely emiatt kiforgott, és ennek köszönhetően a 23XI pilótáját végül csak a tizenkettedik helyen intették le. A Hendrick Motorsports versenyzője később elismerte, hogy szándékosan hajtotta végre ez a manővert, amivel Wallace korábbi megmozdulásaiért akart bosszút állni. A 2021-es Cup Series-bajnok viszont az is leszögezte, hogy megpörgetni nem akarta a vetélytársát.

A levezető kör sem telt el ideges pillanatok nélkül. A kockás zászló belengetése után Ross Chastain szorította a falnak Tyler Reddicket, ezzel utóbbi túlzottan agresszív versenyzését akarta megtorolni. A hírek szerint ennek ellenére a két pilóta nem haragban vált el egymástól a futam után.

Chastain és Reddick kapcsolatával ellentétben Gibbs és Logano viszonya valószínűleg megsínylette a Clash történéseit. A sokáig a pályán is egymással hadakozó duó az autóik nélkül sem féltek az összeütközéstől, hiszen a futam után is egymásnak estek, igaz csak verbálisan. A heves, üvöltözésbe torkolló szóváltás oka a beszámolók szerint az volt, hogy a Penske pilótája felrótta fiatal vetélytársának, hogy túlságosan kemény volt a verseny során, viszont utóbbi szerint veterán ellenfele sem kímélte őt.