back to top
péntek, június 21, 2024

11 éve borult el annyira Kyle Busch agya, hogy el kellett tiltani

Dátum:

Megosztás:

Aki hosszabb ideje nézi a NASCAR versenyeit, tudhatja, hogy Kyle Busch régen nem az a nyugodt, megfontolt versenyző volt, mint manapság.

- Reklám -

Kyle Busch karrierje tele van olyan megmozdulásokkal, amelyek miatt a NASCAR rajongói egy életre betették őt a „Piszkos versenyző” fakkba.

- Reklám -

Egyik sem szólt azonban akkorát, mint a 2011-es szezonzáró Truck versenyen okozott balesete, amely miatt még a főtámogatója, az M&M’s is elgondolkozott azon, hogy véget vet a szponzorációjának.

A Texasban rendezett Truck Series versenyen Ron Hornaday a bajnoki címért indult harcba, miközben Kyle Busch egy szimpla futamgyőzelemért harcolt, ugyanis nem vett részt az egész szezonban.

- Reklám -

A verseny 13. körében Busch-t előzte riválisa a belső ívről a második helyért, Hornadaynek azonban ki kellett kerülnie egy lassuló versenyzőt. Hornaday autója megcsúszott, és hozzáért a 18-as autóhoz, majd ennek köszönhetően mindketten súrolták a falat.

A sárga zászlót belengették, azonban Busch-nak teljesen elborult az agya, és addig addig lökdöste 33-as autót, amíg mind a ketten a falban kötöttek ki.

Mindkét autó totálkárosra tört, Hornaday bajnoki álmainak lőttek, Buscht pedig azonnal kizárta a NASCAR – az egész hétvégéről, ami azt jelentette, hogy a fő versenyén, a Cup Seriesben sem indulhatott el – helyettese egyébként Michael McDowell volt, és a 33. helyen végzett.

A Busch – Hornaday baleset utózöngéi

A verseny után Hornaday azt mondta, hogy „nagyon mérges” lenne, ha a NASCAR nem zárta volna ki Busch-t. Azt is mondta, hogy hétfő reggel Busch házánál a saját kezébe vette volna a dolgokat, ha a NASCAR nem kezeli a helyzetet.

Az akkoriban ifjú titánok sorát erősítő sofőr ezután még kapott egy 50 000 dolláros büntetést is, és próbaidőt kapott. Ez azt jelentette, hogy ha még egy hasonló húzást megtesz, akkor örökre eltiltották volna a versenyzéstől.

Ezen felül a szponzora, az M&M’s a következő nyilatkozatot adta ki: „A Kyle Busch által a közelmúltban tanúsított cselekedetek nem állnak összhangban a Mars, Incorporated értékeivel, és nagyon csalódottak vagyunk. Nem nézzük el ezt a viselkedést, és elvárjuk, hogy azok, akik vállalatunkat és márkáinkat képviselik, ugyanazokat az értékeket tartsák be, amelyeket mi is képviselünk. Erős aggályainkat közvetlenül a Joe Gibbs Racingnek is kifejeztük.

Busch természetesen mindenkitől elnézést kért az eset után mindenkitől: „Elvesztettem a hidegvéremet, ez kétségtelen. Négy egymást követő héten löktek ki, és elegem lett belőle, ezért visszavágtam.”

„Megértem, hogy miért zártak ki a hétvége hátralévő részére. A NASCAR tisztviselőinek cselekedniük kellett, és elfogadom a büntetésüket, és teljes felelősséget vállalok a tetteimért”

„Versenyzőként a legnehezebb dolog a pálya szélén ülni és hallgatni az autókat a pályán, amikor tudod, hogy ott kellene lenned a versenyen. Ezért senki mást nem hibáztathatok, csak magamat.”

Kyle Buschnak természetesen ezután is voltak balhéi, de egy sem volt olyan volumenű mint a 2011-es texasi eset Ron Hornaday-jel szemben.