back to top
csütörtök, május 30, 2024

Rendkívül szoros időmérő, kétszer is szinte a legkisebb különbség döntött az Indy 500-on!

Dátum:

Megosztás:

Miután a szombati napon a Chevrolet-s autóknak kedveztek az időjárási körülmények, és a McLaren uralta a napot, vasárnapra viszont feléledt a Ganassi is. Az első napon és a legjobb 12 között is Felix Rosenqvist volt a leggyorsabb, a pole-ért viszont mégsem igazán tudott harcba szállni.

- Reklám -

Bekezdett a McLaren

Szombaton a legjobb körülmények között mehettek az Arrow McLaren autói, ennek megfelelően nem igazán volt kérdés, hogy mind a négy autó bejut a legjobb 12-be. Rajtuk kívül a Ganassi is magabiztosan teljesített, szintén 100%-os rátával.

- Reklám -

Mindössze egy újonc jutott tovább első körben, az A.J. Foyt Racing pilótája, Benjamin Pedersen révén. Mivel az oválokon általában kifejezetten jól teljesítő csapattárs, Santino Ferrucci is „hozta a formáját”, ezért a kiscsapat is minden autójának örülhetett.

Kétszeresen is történelmet írt az Indy 500 egyetlen női résztvevője

- Reklám -

Nagy bajba került azonban a Rahal Letterman Lanigan Racing, négy autóból háromnak kellett újra bizonyítania a bejutásért. A negyedik viszont történelmet írt az Indy 500-ak történetének leggyorsabb mezőnyében.

Szívszorító kiesés

Vasárnap az utolsó sorért szívszorító harc következett: három csapattárs (Graham Rahal, Jack Harvey és Christian Lundgaard) mellett egy újoncnak (Sting Ray Robb) kellett döntenie arról, melyikük nem jut el az idei Indy 500 rajtrácsáig.

Jack Harvey tűnt nagyon lemaradva a többiektől az első köröket követően, az utolsó utáni pillanatban azonban mégis javítani tudott, amivel egy századdal kiejtette csapattársát, a már 15 Indy 500-on is résztvevő Rahalt.

Graham Rahal, Rahal Letterman Lanigan Racing, IndyCar, Indy 500
Rahal bánata – Fotó: Joe Skibinski/Penske Entertainment

Dávid-Góliát harc a pole-ért

Először a leggyorsabb 12 feleződött meg, és nagy meglepetésre két kiscsapat autója is továbbjutott. A szombati nap alapján nem volt meglepetés, hogy jól szerepeltek a McLarenek, így ketten is – Rosenqvist mellett Pato O’Ward – kerültek be a legjobb 6 közé.

Ferrucci tovább vitte az A.J.Foyt zászlaját, és az Ed Carpenter Racing nagy ígérete, Rinus VeeKay is óriásit autózva beverekedte magát a legjobb hatba. A hollandnak tavaly után van mit bizonyítania, hiszen akkor is jó tempót autózott, egy hibának köszönhetően viszont mégis elsőnek esett ki a versenyről.

Rajtuk kívül az előző két pole megszerzője, Scott Dixon és csapattársa, Álex Palou jutott még tovább.

Az utolsó körben először Ferrucci autózott pokoli kört, majd jött Palou, és rátromfolt egyet, és közben sebességével megdöntötte Scott Dixon tavalyi pole-rekordját is. Tekintve a Ganassi teljesítményét az elmúlt években az Indy 500-on, ez nem is meglepetés, utána viszont következett a körömrágás.

Ugyanis érkezett az igazi tűzijáték Veekay menete közben. A holland szinte ugyanolyan gyorsan kezdett, mint spanyol vetélytársa, a második és harmadik közben viszont gyorsabb volt. A negyedik körre ugyan kicsit elfogytak a gumijai, de még így is közel azonos átlagsebességet produkáltak.

Végül 6 ezred (!) mérföld/óra döntött Palou javára, aki első Indy 500-as pole-jával rögtön rekord tulajdonosa is lett.