vasárnap, június 26, 2022
NASCAR - 🇺🇸 Talladega
NASCAR - 🇺🇸 Darlington
🇺🇸 Indianapolis 500
INDY - 🇺🇸 Detroit
INDY - 🇺🇸 Road America
INDY - 🇺🇸 Mid-Ohio
INDY - 🇺🇸 Barber
IndyCar - 🇺🇸 Indy Road Course
NASCAR - 🇺🇸 Charlotte (Coca-Cola 600)
NASCAR - 🇺🇸 Gateway
NASCAR - 🇺🇸 Sonoma
NASCAR - 🇺🇸 Nashville
IMSA - 🇺🇸 Laguna Seca
IMSA - 🇺🇸 Mid-Ohio
IMSA - 🇺🇸 Detroit
IMSA - 🇺🇸 Watkins Glen
KezdőlapIndyCarMit csinál a spotter egy IndyCar versenyen?

Mit csinál a spotter egy IndyCar versenyen?

- Hirdetés -

Erre a kérdésre kapjuk meg a választ Romain Grosjeantól és spotterétől.

Matt egyszerűen fogalmaz, a spotter a versenyző szeme a magasban és egy plusz hang a fülében. Mivel a versenyzők nehezen látnak ki az autóból oldalirányban és a tükrökből is viszonylag korlátozottan tudnak tájékozódni, a spotter szerepe kulcsfontosságú egy ovál futamon.

- Hirdetés -

Az épített pályás versenyek esetében más a helyzet, mivel ott a spotterek is csak nagyon szűk részét látják a pályának, olykor csak egy-egy kanyart.

Az oválpályán történő versenyzés során sokkal nagyobb a forgalom a pilóták körül és ekkor válik igazán fontossá az, hogy van egy ember, aki a pálya egy magas pontjáról rádión keresztül segít a versenyzőnek. Grosjean elmondja, hogy nem igazán tudják a fejüket elfordítani és ezért is hihetetlenül fontos, hogy valaki gyorsan és folyamatosan tájékoztassa őket arról, hogy mi történik körülöttük.

Az IMS egy különleges helyszín

- Hirdetés -

Az Indy 500-on némileg speciális a helyzet, hiszen az Indianapolis Motor Speedway egy 2,5 mérföldes oválpálya, amit nem lehet egyetlen pontról belátni. Éppen ezért itt két spotter is tevékenykedik, Matt, az interjúalany az egyes kanyarból követi Grosjeant, míg egy másik segítő a hármasból kommunikál majd a pilótával.

Romain Grosjean elmesélte azt is, hogy amikor megérkezett az IndyCarba, akkor ez volt az egyik dolog, ami újdonság volt számára és meg kellett tanulnia, hogy mit jelentenek azok a részletek, amiket a spotterek a fülére mondanak.

Matt elmondja azt az érdekességet is, miszerint vannak olyan IndyCar versenyzők, akik azt szeretik, ha nem beszélnek nekik folyamatosan. Ők a dolgok nagy részét megoldják maguk és csak olyan főbb információkat várnak, mint egy nagyobb ütközés, vagy egyéb váratlan esemény a pályán.

A szél

Egy újabb tényező, amiben főszerepe van a spotternek, ők látják ugyanis azt a szélzsákot, amely az eredményjelző tetején található, ennek pedig nagy jelentősége van.

Általában az oválfutamokon, így Indianapolisban is különösen nagy sebességről beszélhetünk, az autó tulajdonságait pedig jelentősen befolyásolja a széljárás és annak erőssége. A szélzsákból egy rutinos spotter azonnal látja, ha komoly, vagy hirtelen változás áll be és ezt azonnal jelenti is a pilótának.

- Advertisement -
SourceYouTube

Friss