back to top
vasárnap, június 23, 2024

Megünnepelték az IndyCar szezonjának 2022-es csillagait

Dátum:

Megosztás:

Will Power és a Team Penske is megkapta a megérdemelt elismeréseket a 2022-es NTT IndyCar Series szezonban elért eredményekért.

- Reklám -

Power második bajnoki címét szerezte meg a 12-es számú Verizon Team Penske Chevrolet-vel. Első bajnoki címét 2014-ben nyerte, szintén a Team Penske csapatával.

- Reklám -

Az ausztrál Power 16 ponttal előzte meg csapattársát, Josef Newgardent, és ezzel a Team Penske rekordot jelentő 17. IndyCar-bajnoki címét szerezte meg. A csapat elnöke, Tim Cindric vette át a bajnokság legjobb alakulatának járó díjat.

Newgarden és Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) is tiszteletét tette, akik a második, illetve harmadik helyen végeztek a bajnokságban.

- Reklám -

Power ötször volt pole-ban 2022-ben – ami a legtöbb volt a szezonban – ennek köszönhetően övé lett az NTT P1 díj is – pályafutása során ötödször.

Az újdonsült IndyCar bajnok a múlt hétvégén történelmet írt azzal is, hogy megszerezte pályafutása 68. pole-ját, amivel megdöntötte a legendás Mario Andretti rekordját.

Will Power és az Astor kupa
Will Power és az Astor kupa Fotó: Penske Entertainment: Chris Owens/IndyCar Media

A Team Penske technikai részlege két díjat is kapott. Kyle Moyer ötödik alkalommal nyerte el az Év csapatmenedzsere díjat. Ez a hatodik alkalom, hogy a Team Penske vezetője nyert. Ezen felül a Pennzoil első alkalommal adta át Trevor Lacasse-nak az Év Főszerelője díjat.

A Racer beszámolója szerint Power 12-es rajtszámú alakulata a Firestone Pit Performance Award díjat is elnyerte. Ezt az elismerést azoknak osztják ki, akik átlagban a legjobb munkát végzik a boxutcában az IndyCar szezon során.

2012-es visszatérése óta hetedik alkalommal, 2017 óta viszont először nyerte el a Gyártói Díjat a Chevrolet. Jim Danahy, a Chevrolet amerikai alelnöke, a Competition Motorsports Engineering részlegének alelnöke vette át az elismerést.

Christian Lundgaard lett az IndyCar 2022-es évének legjobb újonca. A dán egy dobogós helyezést, két top 5-ös helyezést és hét top 10-es helyezést ért el a Rahal Letterman Lanigan Racing által indított 30-as Hondával.

Az elsőéves sorozatbeli pilóták rangsorában 18 ponttal előzte meg David Malukas-t.

A Road to Indy fiataljait is jutalmazták

Linus Lundqvist lett az Indy Lights 2022-es bajnoka, miután a Dale Coyne Racinggel domináns szezont teljesített. A svéd Lundqvist öt futamot nyert a sorozatban a 26-os számú HMD Motorsports with Dale Coyne Racing versenyautóval, és egy futammal a vége előtt megszerezte a bajnoki címet, 92 pontos előnnyel Sting Ray Robb előtt.

Lundqvist egy festményt is kapott, amely a 2022-es bajnoki szezonját ábrázolja, és amelyet a neves motorsport-művész, Jim Swintal készített, aki szintén régóta dolgozik az IndyCar versenyeken. Swintal 1991 óta minden évben megfestette ezeket az alkotásokat a Lights bajnokokról.

Linus Lundqvist
Linus Lundqvist az Indy Lights 2022-es bajnoka Fotó: Penske Entertainment: Chris Owens/IndyCar Media

Az Andretti Autosport duója, a már említett Robb és Matthew Brabham szintén elismerésben részesültek, amiért a második, illetve harmadik helyen végeztek a bajnokságban.

A csapatbajnoki címet a HMD Motorsports with Dale Coyne Racing nyerte el.

Hunter McElrea kapta az év újoncának járó kitüntetést. Az új-zélandi McElrea két győzelmet, hét dobogós helyezést és három pole-t szerzett az Andretti Autosport 27-es rajtszámú versenyautójával, és a sorozatban a negyedik helyen végzett.

Newgarden és Lundqvist a saját sorozatukban az AiM Sports Move Awardot is megkapta, amelyet az év legdrámaibb előzését bemutató versenyzőnek ítéltek oda.