back to top
vasárnap, június 23, 2024

Meghalt a legendás brazil autóversenyző

Dátum:

Megosztás:

56 éves korában elhunyt Gil de Ferran brazil autóversenyző, aki legnagyobb sikereit az Egyesült Államok formaautós sorozataiban érte el az ezredforduló környékén, miközben egy jeles rekordot is felállított, s egészen mostanáig a McLaren tanácsadója is volt.

- Reklám -

De Ferran halálát az Associated Press értesülései szerint szívroham okozta, miközben a fia ellen versenyzett a floridai The Concourse Club tesztpályán.

- Reklám -

A pilóta az 1990-es évek kezdetén honfitársával, Rubens Barrichellóval együtt jelent meg az európai utánpótlásszériákban, ám őt a brit F3 megnyerése, majd a Formula-3000-ben szerzett év végi harmadik hely után (bár az F1-ben is tesztelt az Arrowsszal és a Williamsszel) az USA-ba sodorta az élet, s ott épített magának sikeres karriert, az amerikai együléses csúcsszéria szakadása közepette előbb a CART-ban, majd az IndyCarban versenyezve.

2000-ben és 2001-ben megnyerte a CART bajnoki címét, eközben pedig 2000 októberében felállított egy máig élő rekordot a California Speedway oválpályáján: azzal, hogy 241,428 mérföld/órás (388,541 km/órás) egykörös átlagsebességgel megnyerte az időmérőt, máig az ő nevéhez fűződik a zárt versenypályán valaha elért leggyorsabb kvalifikációs kör.

- Reklám -

Legnagyobb presztízsű sikere azonban 2003-ban jött el, amikor a Penske pilótájaként megnyerte az Indianapolis 500-at honfitársa, Helio Castroneves előtt.

Annak az évnek a végén be is fejezte versenyzői karrierjét (bár évekkel később egy időre még visszatért a hosszútávú versenyzéshez), s 2005-től már csapatmenedzseri szerepben tűnt fel. Három éven keresztül a BAR és a Honda sportigazgatója volt a Forma-1-ben, ezt követően saját csapatot is alapított az USA-ban, majd 2018-tól az IndyCar felé is terjeszkedő McLaren vezetőségének tagja lett, s egészen haláláig a wokingi központú istálló tanácsadójaként dolgozott.

„A McLaren Racingnél mindenkit sokkol és mélyen elszomorít a hír, hogy elveszítettük a McLaren család egy szeretett tagját. Részvétünket küldjük Gil de Ferran családjának, barátainak és szeretteinek” – búcsúzott fiatalon elhunyt kollégájától a csapat. Más brazil versenyzők, mint Felipe Massa és Tony Kanaan szintén elsők voltak a megemlékezők hosszú sorában.