back to top
vasárnap, június 23, 2024

F1-hez „méltó” értelmetlen büntetést kapott az Indy 500 győztese?

Dátum:

Megosztás:

Egyik pilóta sem csinált semmi rosszat, meglepetésre mégis büntetést osztott a versenyirányítás az IndyCar második futamán.

- Reklám -

A motorsportos közegben a legnagyobb figyelem a Forma-1-re hárul, így a királykategória problémái mindig össztűz alá kerülnek. Különösen az irányító testület, az FIA döntéseit kritizálják sokan mondván, hogy külső szemlélő számára érthetetlen okokból határoztak éppen így, vagy úgy.

- Reklám -

De ez természetes, hiszen míg a pilótákat és a csapatokat megvédi a sajat szurkolótáboruk, addig a „bíróra” mindenki tud haragudni.

Nemcsak az F1-ben, a többi sorozatban is vannak azonban hasonló esetek, az előző hétvégén például az IndyCar szolgált egy ilyen helyzettel.

- Reklám -

Alexander Rossi éppen kiféle, Kyle Kirkwood éppen befelé igyekezett a csapata elé, amikor kettőjük autója összeütközött. Mindketten egyszerre kezdték meg a mozdulatot, így nem tudtak reagálni a másik autójára.

Az Andretti fiatal pilótája a harmadik sávból akart élesen besorolni a pitboxába, az amerikai kommentátorok ennek megfelelően el is könyvelték, hogy ő volt a hibás, később azonban mégis a több körig javításra kényszerülő Rossi kapta a büntetést.

A RACER szakértője, Marshall Pruett egyiküket sem hibáztatja az esetért, szerinte ugyanis mindkét pilóta megfelelően járt el.

Mint kiderült, azért, mert az IndyCar szabályai szerint a külső, gyors sávban haladó Kirkwoodnak lett volna elsőbbsége, ezért határoztak úgy, hogy Rossit büntetik. Először veszélyes kiengedés miatt ítéltek felé, később azonban módosították „ütközés”-re, mintha nem a csapat, hanem a pilóta hibázott volna.

Pruett szerint sokkal inkább az autóból nem látható szögek, avagy vakfoltok azok, amiken csökkenteni lehetne, hogy ne ismétlődjön meg hasonló eset. De kiemelte azt is, egy versenykörnyezetben az elsőbbségadás intézménye sem igazán kivitekezhető.

Rossi több kör hátrányban ért végig a versenyen, míg Kirkwood később egy felfüggesztéshiba miatt kiesett.

A számok nem hazudnak: ennyire volt őrült a texasi futam