vasárnap, december 10, 2023

Brown azt szeretné, ha az IndyCar több országban rendezne futamokat

Dátum:

Megosztás:

Az IndyCar népszerűsége szárnyal, a következő lépés pedig az lehet, hogy az észak-amerikai együléses-sorozat határait is kiterjesztenék. A McLaren Racing vezérigazgatója, Zak Brown, aki az IndyCarban és a Forma-1-ben is irányít csapatokat, szeretné, ha több országban rendeznének IndyCar-futamokat, de nem szeretné, ha a sorozat a Forma-1-hez hasonlóan globális lenne.

- Advertisement -

Az IndyCar 2022-es szezonjában 17 futamából 16 az Egyesült Államokban lesz, és csak egy nemzetközi verseny lesz Torontóban. Brown örömmel venné, ha Mexikóban és talán még Dél-Amerikában is rendeznének futamokat. Brown az Insidernek az Indy 500 előtt nyilatkozott:

- Advertisement -

„Nem rajongok az ötletért, hogy elhagyjuk Amerikát. Szerintem Mexikó remek helyszín lenne. Kanadában már ott vagyunk, de szerintem elég nehéz hazai sorozatnak lenni, amely időnként globálissá is válik. Szerintem vagy globálisnak kell lenned, vagy lokálisnak. Máskülönben nem kapsz elég nyilvánosságot ahhoz, hogy évente egyszer elmenj Európába vagy Ausztráliába, ahová el szoktunk menni. Én azt szeretném, ha a sorozat Amerikában maradna, Brazíliában, Mexikóban, Észak-Amerikában, ahogy most is. Ugyanakkor azt hiszem, hogy ezen felül nem támogatnám, ha ez nem lenne így.”

Egy másik lehetőség Argentína lenne.

- Advertisement -

Marshall Pruett, a Racer újságírója szerint a Santiago tartományban található Autódromo Termas de Río Hondo utcai pályát képviselő csoport nemrég találkozott az IndyCar illetékeseivel annak reményében, hogy a sorozatot Argentínába hozzák. Ez a pálya már otthont ad MotoGP futamnak, az ország utoljára 1971-ben rendezett IndyCar-versenyt. A Forbes szerint az IndyCar idei futamainak televíziós nézettsége 19 év óta a legmagasabb volt, még a kiemelt esemény, az Indianapolis 500 előtt is. Egyesek a Forma-1 növekvő népszerűségének tulajdonítják, hogy az Egyesült Államokban nagyobb a figyelem és érdeklődés a motorsportok iránt. Az F1 kihasználta ezt a hullámot, és idén két futammal, Miamiban és Austinban, valamint egy harmadik versennyel 2023-ban Las Vegasban bővítette jelenlétét az Egyesült Államokban.

A Forma-1 növekedése az Egyesült Államokban több pénzt jelent a sportágnak. Claire Atkinson az Insidertől arról számolt be, hogy több műsorszolgáltató, köztük a jelenlegi jogtulajdonos ESPN, továbbá a Netflix és az Amazon, licitháborúban állnak a következő F1-es tévés szerződésért az Egyesült Államokban.

Mark Miles, az NTT IndyCar Series-t birtokló Penske Entertainment Corporation elnök-vezérigazgatója szintén megemlítette a Mexikóba való visszatérést. Az IndyCar utoljára 2007-ben versenyzett Mexikóvárosban, és ez egy egyszerűbben kezelhetőbb utazást jelentene, mintha Dél-Amerikába mennénk. A Motorsport.com-nak nyilatkozott:

„Régóta úgy tekintünk Mexikóra, mint egy olyan piacra, ahol el tudnánk képzelni a versenyt. Meg kell találnunk a megfelelő helyet a megfelelő körülmények között, de érdekel bennünket a mexikói versenyzés, ha össze tudjuk rakni a részleteket.”

Brown egyik Arrow McLaren-versenyzője a mexikói Pato O’Ward, a sorozat egyik legjobb pilótája. Tavaly így nyilatkozott erről:

„Mindig azt mondom mindenkinek, ha visszamegyünk Mexikóba, az egy teltházas futam lesz, és fantasztikus!”

O’Ward a 2021-es szezon végén vezette az IndyCar bajnoki harcát. Ez vezetett ahhoz a megállapodáshoz, hogy a szezon utolsó három versenyét országszerte közvetítik Mexikóban. O’Ward végül a harmadik helyen végzett, de akkoriban elégedett volt a közvetítési megállapodással:

„Ez igazán örömteli hír. A tudat, hogy honfitársaim milliói nézhetik a televíziós közvetítést, plusz energiát ad, és harcra késztet, hogy velük együtt ünnepelhessem a bajnoki címet.”

Talán a közeljövőben személyesen is láthatják majd a hősüket.