vasárnap, május 28, 2023

Andretti szerint Grosjean előtt szép jövő áll az IndyCarban

Date:

Share:

A korábbi Forma-1-es bajnok Mario Andrettitől kapott dicséretet az IndyCar újonca, a Forma-1-ből érkező Romain Grosjean első teljes szezonja után, mondván, sokan felfigyeltek rá.

- Advertisement -

Grosjean 2020-ban végleg befejezte 10 éves F1-es karrierjét, majd a Dale Coyne Racinghez, az IndyCarba igazolt. Úgy tűnik, a francia már a debütáló IndyCar-szezonjában is eleget tett ahhoz, hogy meggyőzze Michael Andrettit. 2022-től ugyanis kétéves szerződést kötött vele az Andretti Autosportnál.

- Advertisement -

Michael Andretti édesapja, az 1978-as F1-bajnok Mario elmondta véleményét Grosjean IndyCar-debütálásáról. Úgy véli, hogy az ex-F1-es versenyzőnek nagy jövője lehet ott.

Az IndyCar inkább egy speciális széria, más érzést ad az egyénnek a Forma-1-ből érkezve” – mondta Andretti a RacingNews365.com-nak. „Az F1-ben, hacsak nem vagy a három legjobb csapat egyikénél, a büdös életben nem lesz esélyed arra, hogy igazán jó eredményeket tudj hozni.

De láthatod, hogy Romain ráérzett erre, mert most úgy érzi, hogy ugyanolyan autója van, mint az összes versenytársának, akik pontot szereztek. Azonnal versenyképesnek érzi magát, és ez nagy önbizalom-löketet ad.

Grosjean F1-es karrierje a „mi lett volna, ha” tipikus esete volt. A 2009-es szezon felénél csatlakozott a mezőnyhöz a Renault-nál (Nelson Piquet Jr. helyén), de az év végén a nem megfelelő teljesítménye miatt megváltak tőle.

2012-ben visszatért az F1-be a Lotus-hoz, ahol villantott pár jó eredményt, de ez soha nem volt tartós. Aztán ott voltak azok a nagy feltűnést keltő balesetei, amelyek a 2012-es Olasz Nagydíjra eltiltást eredményeztek, a hírhedt spái első körös karambolját követően.

A 2016 és 2020 közötti éveket a Haasnál töltötte. Miután ígéretesen indult az első éve az amerikai alakulatnál, később folyamatos hanyatlásnak indult. A 2020-as bahreini balesettel fejezte be F1-es karrierjét, amit a francia szerencsésen megúszott.

Az idősebbik Andretti azonban úgy érzi, hogy a sikertelen F1-es karrierje ellenére Grosjeanban megvan minden ahhoz, hogy az IndyCarban sikeres legyen.

Nem vagyok meglepődve azon, hogy milyen jól ment, mert ha visszatekintünk Romain pályafutására, ő egy olyan erő, akivel számolni kell, ez nem is kérdés” – mondta. – „Őszintén szólva, bárhol a mezőnyben, az IndyCarban is van esélye a győzelemre” – jelentette ki Andretti.

Sokan felfigyelnek rá, ez nem kérdés. Versenyben lesz. Szerintem élvezni fogja karrierjének ezt a fejezetét.