péntek, április 19, 2024

A Forma-1 globális uralomra tör, sok versenyzőnek igaza lett

Dátum:

Megosztás:

Az F1 az Egyesült Államokba terjeszkedne, ahol utánpótlásprogramot indítani az amerikai tehetségek felkutatására.

- Reklám -

Az F1 Akadémiát pénteken jelentették be Abu-Dzabiban, igaz 2023-ban még csak egy kizárólag nőkből álló, Forma-4-es szintű bajnokság indul.

- Reklám -

A széria vezérigazgatója, Stefano Domenicali ugyanakkor elismerte, hogy egy ilyen széleskörű megnevezés alatt más projektek is vannak, melynek egyike egy amerikai székhelyű, nem csak nőkből álló akadémia lenne, mivel a sportág Amerikában szeretne terjeszkedni.

Ez egy projekt kezdete” – mondta Domenicali a RACER kérdésére, hogy az F1 Akadémia terjeszkedhet-e az Egyesült Államokban.

- Reklám -

Ez egy olyan program, amit szeretnénk fejleszteni, mert úgy gondolom, hogy az Egyesült Államokban is megvan a lehetőség arra, hogy tehetségeket találjunk, és terjeszkedjünk.

A RACER úgy tudja, hogy a terv még kezdeti stádiumban van, de az akadémia a Las Vegas-i Nagydíj köré összpontosulna, mivel a sportág megpróbál terjeszkedni az Egyesült Államokban.

Egy ilyen projektet már azelőtt is fontolgattak, hogy Logan Sargeant-et bejelentették a Williams 2023-as pilótájaként – feltéve, hogy ezen a hétvégén Abu-Dzabiban megszerzi a szuperlicencet.

Ez pedig azt mutatja, hogy rengeteg IndyCar versenyzőnek azzal kapcsolatban, hogy bizony vigyázni kell a Forma-1 amerikai terjeszkedésével.

Az IndyCar versenyzői megmondták, hogy ez lesz

Pato O’Ward az IndyCar versenyzőjeként és a McLaren F1 csapat tesztpilótájaként mindkét szériát jól ismeri, és arra figyelmeztette az IndyCar-t, hogy ha nem “lép előre”, akkor el is nyelheti az F1.

Ahogy a Forma-1 igazán beindult, úgy gondolom, hogy ez segített a világ más sorozatainak, köztük az IndyCarnak is” – mondta O’Ward a PlanetF1-nek még októberben.

De azt hiszem, eljutottunk arra a pontra, hogy különösen itt Amerikában az emberek többet tudnak az F1-ről, mint az IndyCarról.

A Forma-1 élve fogja felfalni az IndyCar-t…

Alexander Rossi már a Las Vegasi verseny bejelentésénél figyelmeztetett, hogy az IndyCar és az F1 ugyanarra a piacra pályázik.

Három futamot rendeznek, és ha azt nézzük, akkor ezek mind az IndyCar elől vehetnek el nézőt. Nekünk is folytatnunk kell a fejlődést, mert különben le fogunk maradni.

Persze az F1 jelenlegi törekvései egyelőre nem fogják éreztetni hatásukat az IndyCar-ban.

De a Road to Indy nevelőszériáiban jelenleg az Egyesült Államok legjobb fiatal versenyzői vesznek részt, és ha a Forma-1 megérkezik egy saját akadémiával, akkor ez hosszútávon negatívan érintheti majd az egész sportágat.