szombat, április 20, 2024

Bosszantóan kreatív volt – Mansell az őrületbe kergette saját segítőit

Dátum:

Megosztás:

A korábbi IndyCar-csapatának tagja beszélt arról, mitől volt félelmetesen gyors a bajnoki címig jutó brit, és hogy ez milyen szempontból nem tetszett a mérnököknek.

- Reklám -

Harminc évvel ezelőtt teljesített bajnoki címmel egy szezont Nigel Mansell az IndyCar-ban, ami természetesen komoly bravúrnak számított. A brit klasszis az év során már a negyvenedik évét is betöltötte, ám a gyorsasága semmit sem kopott, a számára teljesen új autóval legyőzte a technikát és a pályákat nála sokkal jobban ismerős rutinos vetélytársakat.

- Reklám -

Csapatának (a korábbi Newman/Haas Racing) egyik vezető tagja, Jim McGee megosztott néhány érdekességet arról, mi tette őt ennyire különlegessé.

Nigel mindig rögtön gyorsabb volt Mario [Andrettinél, a csapattársánál], még a legrosszabb motorral is, ez bosszantotta is Mariót. Mansell úgy érte el ezt, hogy nagyon sokat kormányzott az autón a kanyarok közepén, így hamarabb egyenesbe állította és magasabb fordulatszámon hajtott rá az egyenesbe, mert nem vesztett annyit a tempóból [mint mások]” – mesélte a Motorsport Magazine-nak.

Nigel Mansell mindenkit ledöbbentett a vagány bemelegítés után

- Reklám -

A képességeivel ellensúlyozta az autó akadályait. Ez kicsit bosszantotta is a mérnököket, mert akármennyit változtattak a kocsin, [Mansell] mindig ugyanolyan tempóval ment. A mérnökök tanulni akartak az autóról, amihez az lett volna az ideális, hogy a pilóta mindig ugyanúgy vezesse. De Mansellnek ez nehézséget jelentett, nem az ő stílusa volt. Amikor túl izgága volt a kocsi, változtatott a vezetési stílusán. Amikor erőszakosabban kellett bánni vele, változtatott a stílusán. A futamokon ez nagyszerű volt, mert ha nem megfelelően üzemelt az autó, abból is a legtöbbet kihozta.

Mansell a 16 futamon 5 győzelmet aratott, ebből 4-et oválpályán szerzett.