szombat, február 24, 2024

Kéz a kézben folyik az IMSA prototípusok és a közúti autók fejlesztése

Dátum:

Megosztás:

Még napjaink legszerényebb mindennapi autói is tele vannak a világ versenypályáin (Pl. az IMSA-ban) bevezetett és kifejlesztett technológiákkal.

- Reklám -

Legyen szó a visszapillantó tükör első használatáról a Marmon Wasp-on, amelyet Ray Harroun vezetett győzelemre az első Indy 500-as versenyen, a verseny hevében kifejlesztett tárcsafékekről az 1950-es években, a verseny ihlette független felfüggesztésről, a kulcs nélküli gyújtásról, a kompozit anyagokról és számos más példáról, az innováció a versenypályáról a közutakra is eljutott.

- Reklám -

És mégis, a kortárs autóipari technológia olyan ütemben fejlődik, hogy a pálya és a közút közötti kölcsönhatás nagyon is kétirányú.

Például az ABS (blokkolásgátló fékrendszer), ha nem is volt általános, de a személyautókban széles körben elérhető volt a 80-as években, mielőtt a versenyautókba is bekerült volna.

- Reklám -

Ez részben annak köszönhető, hogy a versenyfelügyeleti szervek nem voltak hajlandóak kivenni az autó irányításának bármely elemét a vezető kezéből (vagy ebben az esetben a lábából) a fedélzeti számítógépek javára.

Valójában az ABS a mai napig csak az IMSA WeatherTech Sports Car Championship GT Daytona (GTD) és GT Daytona Pro (GTD PRO) osztályaiban engedélyezett.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az utcai autókon kifejlesztett technológia máshol nem található meg az IMSA rajtrácsán – írja a széria hivatalos weboldala.

Például a Chevrolet Corvette CR.8-asokon található visszapillantó kamerák az eredetileg az utcai ‘Vette-ek számára kifejlesztett technológián alapulnak.

És azok a Daytona Prototype International (DPi) Acura ARX-05-ösök, amelyeket a Meyer Shank Racing és a Wayne Taylor Racing használ?

Az ő 3,5 literes turbófeltöltős V6-osuk a sorozatgyártású „J35” motorból származik, amely számos Honda/Acura sorozatgyártású járműben (pl. a Honda Ridgeline, a Honda Pilot és az Acura MDX) megtalálható.

A Hyundai viszi a prímet az IMSA Pilot Challange-ben

A Hyundai nagy sikereket ért el a Veloster N TCR-rel (2020-ban besöpörte az első három Michelin Pilot Challenge TCR-helyet), a márka a tavalyi szezontól kezdve az Elantra N TCR-t is a harcba állította.

Az Elantra szériagyártású elektromos szervokormányzással és turbó/wastegate rendszerrel egészíti ki a kétliteres, turbófeltöltős I-4-es motorra épülő hajtásláncot, amely szinte teljes egészében szériagyártású.

Jövőre még több közúti technológia lesz megtalálható a szériában. A hibrid hajtáslánc debütálásával az új Grand Touring Prototype (GTP) osztályban a már elkötelezett gyártók (Acura, Audi, BMW, Cadillac, Porsche) elkerülhetetlenül alkalmazni fogják a tanulságokat és sok esetben az új autók szalonjaiban már elérhető technológiát a prototípusokban.

És miközben ez a tendencia felgyorsul, ahogy az elkövetkező szezonokban egyre több gyártó csatlakozik a GTP-csapatokhoz, az innováció elkerülhetetlenül a hibrid versenyautókból a jövő hibrid utcai autóiba is vissza fog áramlani.