vasárnap, április 14, 2024

Érkezik a GT3-as Mustang az IMSA-ba

Dátum:

Megosztás:

A Ford bejelentette visszatérését az amerikai endurnace-versenyzés csúcskategáriájába. A GT3-as Mustang 2024-ben érkezik.

- Reklám -

A Ford GT-s projekt 2019-es befejezését követően egy új autóval próbálkozik a visszatérni a csúcsra a Ford. A 2024-es IMSA szezonban rögtön két GT3-as Mustangot terveznek indítani a GTD Pro kategóriában, melyet a Multimatic Motorsports fog majd gyártani, és üzemeltetni. Az autót egy 5 literes, V8-as erőforrás hajtja majd.

- Reklám -

Korábban a Ford azt is pedzegette, hogy egy LMDh autót építve, a prototípusok közé térne vissza. A GT3-as szabályrendszer bevezetésével azonban úgy döntöttek, inkább a GT-projektjüket élesztik fel.

„A Mustang versenyzésre született, úgyhogy örömmel mutatjuk be az autó GT3-as változatát. Remélhetőleg fej-fej melletti csatákat tudunk majd vívni a világ legnagyobb autógyártóival” – nyilatkozta a Ford motorsport-részlegének igazgatója, Mark Rushbrook. „58 éves tapasztalattal a hátunk mögött készen állunk arra, hogy a Mustangot a következő szintre emeljük.”

- Reklám -

Korábban a Ford GT-vel az amerikai bajnokság mellett a világbajnokságon is szép eredményeket értek el. Akkor a Chip Ganassi Racing-et bízták meg az autóik üzemeltetésével, privát partnereknek azonban – egyetlen kivételtől eltekintve -, nem adták el az autóikat. A Mustangnál más lesz a helyzet, ugyanis a GTD Pro-s gyári szerepvállalás mellett a GTD-s privát csapatok számára is elérhetővé teszik autójukat. Ez utóbbiban is a Multimatic lesz a Ford fő partnere.

„Izgatottan várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Forddal az új GT3-as programon. Hosszú, gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk a Forddal mind a gyári versenyezés, mind a privát programok terén. Nagyra értékeljük a belénk vetett bizalmukat, és már alig várjuk, hogy megmutathassuk a világnak, mire vagyunk képesek a Mustanngal” – mondta a Multimatic csapatvezetője, Larry Holt.

Bár még 2 év hátravan a bemutatkozásig, egy versenyzőt már egészen biztosan megnyert a Ford a projekt mellé. Joey Hand, aki korábban 2016-ban tagja volt a Ford Le Mans-t nyerő hármasának, a csapat fejlesztő versenyzője lesz. A 42 éves amerikairól pedig  mindenbizonnyal akkor sem fognak megfeledkezni, mikor az éles bevetésekről lesz szó.