back to top
csütörtök, május 30, 2024

A Toyota GR GT3 koncepcióautó lehet a Lexus jövője

Dátum:

Megosztás:

A Toyota GR GT3 koncepcióautója szolgálhat alapjául a Lexus jövőbeli GT3-as terveinek, ami akár az IMSA indulást is befolyásolhatja majd.

- Reklám -

A Toyota Gazoo Racing által megálmodott autó valószínűleg „inspirációként” szolgál majd egy jövőbeli Lexus GT3-as autóhoz a Lexus Motorsport vezetője, Jeff Bal és a Toyota Racing Development elnöke, David Wilson szerint.

- Reklám -

A Tokiói Autószalonon bemutatott GR GT3 nem a Toyota vagy a Lexus jelenlegi szériaautóján alapul, bár úgy vélik, hogy egy még be nem jelentett modell alapját képezi majd, amely már 2024-re GT3-as versenyautóvá is láthat.

A Sportscar365 kérdésére, miszerint a GR GT3 Concept lehet-e a Lexus jövendőjének jele, Wilson azt mondta: „A könnyű válasz: igen. Össze lehet kötni a pontokat, és elég optimisták vagyunk.

- Reklám -

Biztos vagyok benne, hogy lesz utódja a Lexus RC F-nek. Az időzítés szempontjából még nem tudunk biztosat mondani.

Ez az RC F hatodik éve, és 2020-ban volt az utolsó nagyobb ráncfelvarrása. Az autó ugyan 2026-ig van homologizálva, de már kezd kicsit kiöregedni. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy csak 2026-ban cseréljük le.

Bal eközben jelezte, hogy egy új GT3-as autó 2024-ben debütálhat, bár ezt még nem erősítették meg.

Jelenleg ez a cél” – mondta Bal a Sportscar365-nek. „Nagyot léptek előre az autó fejlesztésében. Reméljük, hogy 2024-ben élesben mehetünk vele, és már előtte tesztelhetünk.

Ami még nem világos, az az autó pontos jelvénye, és az, hogy bizonyos régiókban más-más névvel futhat-e, hasonlóan az Acura NSX GT3-hoz, amely Észak-Amerikán kívül Honda néven fut.

Reméljük, hogy L betű lesz az elején és a hátulján is” – mondta Bal. „De ez egy Gazoo Racing GT3 koncepció. Nem tudom biztosan megmondani, hogy Lexus márkajelzésű lesz-e.

A Toyota GR GT3 koncepcióautója
Fotó: Toyota

Wilson szerint a Lexus közelmúltbeli sikerei az IMSA WeatherTech SportsCar Championshipben „hosszú távú” jövőt biztosítottak a márka számára a csúcsszintű sportautó-versenyzésben.

„A Lexus is látja, hogy mennyire fontos az autósport a márka számára, és az, hogy hitelességet szerezzenek a sportautózás világában.”

„Az a szándékunk, hogy úgy versenyezzünk, ahogy a versenytársaink tették évtizedek óta. Számomra ez alapvető. Biztosítani kell, hogy hosszú távon erős alapokon álljunk.”

Wilson: Az új GT3-as autó tervezése jól kigondolt lesz

Ellentétben a Lexus RC F-fel, amelyet lényegében visszafejlesztettek GT3-as autóvá, Wilson kijelentette, hogy a következő generációs GT3-as autóját a jövőbeli szériamodellel párhuzamosan tervezik és építik majd.

Sokat beszéltem már arról az autóról, amivel most versenyzünk, és arról, hogy ez a Toyota számára világszerte kritikus tanulságként szolgált a GT3-as autó piacra dobásának helyes módjáról” – mondta.

„Sajnos az RC F-nél ez egy utólagos gondolat volt; a szériaautó volt az első, és a sportautózás, a GT3-as autó csak másodlagos dolog lett.”

„Amit mostanra megértettünk, az az, hogy mielőtt az első sort papírra vetnéd, eldöntöd, hogy ezt egy GT3-as autónak szánod.”

„Amit biztosíthatok, az az, hogy bármi is lesz ebből a koncepcióból – és több mint valószínű, hogy lesz belőle valami-, azt nagyon szándékosan és nagyon kigondoltan fogjuk csinálni.”