kedd, április 23, 2024

ÓRIÁSI tartozásba verheti cégeit Elon Musk

Dátum:

Megosztás:

A Elon Mask hamarosan egy újabb címet adhat a nevéhez – Amerika legnagyobb tartozásával rendelkező vezérigazgatója.

- Reklám -

Elon Musk 44 milliárd dolláros, a Twitter magánkézbe kerülését célzó üzletének finanszírozásának kétharmadát saját zsebből kell majd előteremtenie. Az a zseb mélyen van. A nettó vagyona körülbelül 250 milliárd dollár – írja a CNBC.

- Reklám -

Mivel azonban vagyona a Tesla részvényeiben, valamint a SpaceX és a The Boring Co. részvényeiben van lekötve, Musknak több millió részvényét kell eladnia, és további milliókat kell elzálogosítania, hogy előteremtse a szükséges készpénzt.

Az adóügyi bejelentései szerint Musk finanszírozási terve 13 milliárd dollár bankhitelt és 21 milliárd dollár készpénzt tartalmaz, valószínűleg Tesla-részvények eladásából.

- Reklám -

Emellett 12,5 milliárd dolláros fedezeti kölcsönt is tartalmaz, amelynek fedezetéül Tesla-részvényeit használja.

Mivel a bankok a Teslához hasonló magas bétaértékű részvények esetében nagyobb fedezetet igényelnek, Musknak a dokumentumok szerint mintegy 65 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt kell majd elzálogosítania a hitelhez, ami a jelenlegi részvényállományának körülbelül egynegyede.

Musk már a Twitter-ajánlat előtt is elzálogosította az elektromos autógyártó 88 millió részvényét a hitelekhez, bár nem világos, hogy mennyi készpénzt vett már fel a hitelkeretből.

Az Audit Analytics piackutató cég szerint Musk több mint 90 milliárd dollárnyi részvényt zálogosított el kölcsönökre.

Az ISS Corporate Solutions, a marylandi Rockville-i székhelyű, ESG-adatokat és -elemzéseket szolgáltató vállalat szerint ezzel Musk a vezetők és igazgatók között a legnagyobb részvényadóssággal rendelkező személy dollárban kifejezve, messze megelőzve a második helyen álló Larry Ellisont, az Oracle elnökét és technológiai igazgatóját 24 milliárd dollárral.

Musk részvényadóssága a teljes részvénypiachoz képest is túlméretezett. A Twitter-ügylet előtt elzálogosított részvényei az Audit Analytics szerint a NYSE-n és a Nasdaq-on jegyzett összes vállalatnál elzálogosított 240 milliárd dollárnyi részvény több mint egyharmadát teszik ki. A Twitter-kölcsönzéssel ez az adósság még magasabbra szökhet.

Van honnan jönnie

Persze Musknak bőven van tartalék, különösen, mivel a 2018-as kompenzációs tervének részeként továbbra is új részvényopciókat kap.

A 170 millió teljes tulajdonában lévő Tesla-részvénye és a 73 millió opció együttesen 23%-os potenciális részesedést jelent számára a Teslában, több mint 214 milliárd dollár értékben. A nettó vagyonának többi részét a SpaceX-ben és egyéb vállalkozásaiban lévő több mint 50%-os részesedése adja.

A terv részeként ebben a hónapban további 25 milliós opciót kapott, mivel a Tesla továbbra is teljesítette a teljesítménycélokat. Musk ugyan öt évig nem adhatja el az újonnan kapott opciókat, de azok ellenében kölcsönt vehet fel.

Musk 11 számjegyű részvényhitelei azonban a vezérigazgatói tőkeáttétel és kockázat teljesen új szintjét jelentik. A kockázatokra a héten rávilágított, hogy a Tesla részvényárfolyama kedden 12%-ot esett, több mint 20 milliárd dollárt lefaragva Musk nettó vagyonából. A Tesla részvényei csütörtök délután kevesebb mint 1%-ot estek.

A túlzott részvénytőke-áttételezéssel kapcsolatos vállalati aggodalmak több olyan nagy visszhangot kiváltó balhét követnek, amelyekben a vezetőknek részvényeket kellett leadniuk, miután a hitelezőik felszólították őket, hogy fedezetet nyújtsanak.

A Tesla adóügyi bejelentéseiben azt állítja, hogy a vezetők és igazgatók számára a részvényeik ellenében történő hitelfelvétel lehetővé tétele kulcsfontosságú a vállalat javadalmazási struktúrájában.

Igazgatóink és vezető tisztségviselőink azon képessége, hogy Tesla-részvényeket zálogosíthatnak el személyes kölcsönök és befektetések céljából, a részvényjuttatások alkalmazása, valamint a hosszú távú gondolkodás és a tulajdonosi kultúra előmozdítása miatt természetszerűleg kapcsolódik a javadalmazásukhoz” – áll a Tesla beadványaiban.

„Ezen túlmenően az, hogy ezeknek a személyeknek rugalmasságot biztosítunk a pénzügyi tervezésben anélkül, hogy a részvények eladására kellene támaszkodniuk, összehangolja érdekeiket a részvényeseink érdekeivel.