szombat, május 28, 2022
NASCAR - 🇺🇸 Talladega
NASCAR - 🇺🇸 Darlington
🇺🇸 Indianapolis 500
INDY - 🇺🇸 Barber
IndyCar - 🇺🇸 Indy Road Course
NASCAR - 🇺🇸 Charlotte (Coca-Cola 600)
IMSA - 🇺🇸 Laguna Seca
IMSA - 🇺🇸 Mid-Ohio
IMSA - 🇺🇸 Detroit
KezdőlapE-mobilityTeljesen bedöntötte a TESLA főnöke a cég részvényeit

Teljesen bedöntötte a TESLA főnöke a cég részvényeit

- Hirdetés -

Elon Musk 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twitter-t, ami hatalmas aggodalmat okozott a Tesla részvényeseinek körében.

Nem világos, hogy Musk tervez-e valakit a Twitter vezetésére, de a közösségi médiaszektorba való betörése úgy történik, hogy már négy vállalatot vezet: Tesla, SpaceX, Neuralink és a Boring Company.

- Hirdetés -

Musk kijelentette, hogy a Twittert magánkézbe kívánja adni, amint a cég átvétele befejeződik, és azt mondta, hogy a közösségi hálózatot “a szabad véleménynyilvánítás platformjává” akarja tenni – és azt sugallta, hogy legalább némi beleszólása lenne abba, hogyan vezessék a vállalatot.

Az üzlet hétfői megerősítése után azonban az elektromos autók gyártásával foglalkozó Tesla részvényei zuhantak, ami a befektetők aggodalmára utal, mivel továbbra is bizonytalan, hogy Musk mennyi időt szentelhet a Twitternek, miután a vállalat átvétele befejeződött.

- Hirdetés -

Zoe Gillespie, a Brewin Dolphin befektetési menedzsere szerint a Tesla részvények árfolyamának esése a befektetők aggodalmát tükrözi, hogy Musk jelenléte az elektromos járműveket gyártó cégnél felhígul.

Azt hiszem, a befektetők azon gondolkodnak, hogy a Tesla igazgatótanácsának működési hatékonysága megsínyli-e a twitteres üzletet” – mondta Gillespie a Fortune-nak.

Még akkor is valós problémát okoz az egész, ha csak egy rövid távú dologról van szó. Amíg nem tudnak biztosat a befektetők, addig nem indul majd el pozitív irányba a Tesla részvénye.

Mike Rhodes, a londoni székhelyű ConsultMyApp tanácsadó cég vezérigazgatója és alapítója kedden a Fortune-nak azt mondta, hogy a Twitteres az üzlet “túl messzire vezető hídnak bizonyulhat” Musk számára.

Veszélyben a Tesla részvényárfolyama?

A Teslánál és a SpaceX-nél is folyamatban lévő projektjei aligha tekinthetők ambíció nélküli feladatoknak, amelyek alig igényelnek többet passzív irányításnál” – mondta kedden a Fortune-nak.

Egy újabb kihívásokkal teli expedícióra ugorva csak feltételezhetjük, hogy a korábbi energia egy része, amit ezekbe a cégekbe fecskendezett, elveszik a folyamat során.

Rhodes hozzátette, hogy a Tesla és a SpaceX elveszítheti Musk “pezsgésének” egy részét, ha úgy dönt, hogy jobban összpontosít az új vállalkozására, ami szerinte végső soron alacsonyabb teljesítményt vagy csökkenő részvényárfolyamot eredményezhet.

A Tesla részvényeivel kedden mintegy 9%-os csökkenéssel kereskedtek.

Elon Musk a frászt hozza a Tesla befektetőire
Elon Musk a frászt hozza a Tesla befektetőire Fotó: Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0 lincesz)

Richard Windsor, a Radio Free Mobile piackutató cég alapítója kedden a Fortune-nak azt mondta, hogy míg Musk Twitter-vásárlása “kiváló üzlet” a Twitter jelenlegi részvényesei számára, a Tesla részvényesei számára növeli a kockázatot.

Nyilvánvalóan ott van a menedzsment ideje, de őszintén szólva, ha megnézzük a Teslát, és megnézzük, mit fog valószínűleg csinálni a Twitterrel, gyanítom, hogy ez nem lesz túl nagy probléma” – mondta egy telefonhívásban.

De Windsor, aki azt mondta, hogy ő “az utolsó ember, aki azt mondaná, hogy a Tesla tisztességesen van értékelve”, a Fortune-nak azt mondta, hogy a Tesla részvények árfolyama normalizálódhatna, ha a híres vezérigazgatója kevésbé lenne érintett a vállalatban.

Ha Musk egy kicsit visszalépne a Teslától, a részvények csillogása vagy vonzereje csökkenhetne, és ennek következtében a részvények némileg normalizálódnának” – mondta.

Rázós menet vár a befektetőkre

Eközben az AJ Bell befektetési igazgatója, Russ Mould kedden azt mondta, hogy Musk Twitter felvásárlása körül számos kérdés merült fel.

Mould azt is megjegyezte, hogy Musk “jó nagy kockázatot” vállal azzal, hogy Tesla-részvényeket használ biztosítékként.

Ha az elektromos autógyártó részvényei váratlanul összeomlanának, az sok kellemetlenséget okozhatna, még akkor is, ha a 2018-as bérmegállapodása lehetővé teszi számára, hogy lehívja a mindössze 70 dolláros árú opciókat a részvényekre, akkor papíron ő lesz a világ leggazdagabb embere” – mondta.

Windsor egyetértett azzal, hogy fontos szem előtt tartani, hogy Musk a Teslában lévő részesedésének egy részét a Twitter megvásárlásának finanszírozására használta fel, és a Tesla-részvényeknek az üzlethez kötése új kockázatot jelent a Tesla-részvények árfolyamára nézve.

- Advertisement -
SourceFortune
András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.

Friss