vasárnap, április 21, 2024

Volt egyszer egy csoda: a címvédő Alonsót két NASCAR-bajnok győzte le

Dátum:

Megosztás:

Két dudás kevésszer fér meg egy csárdában, az összesen 11 NASCAR bajnoki cím tulajdonában lévő Jeff Gordon és Jimmie Johnson azonban egyszer közösen alkotott nagyot. És még csak nem is ők voltak a csapat sztárjai, hanem a kétszeres Superbike bajnok Colin Edwards.

- Reklám -

2002-ben a Bajnokok Versenyén (Race of Champions) az amerikai csapatban két NASCAR legendát hívtak meg, és olyat sikert értek el, amira azóta sem volt példa.

- Reklám -

Akkoriban még teljesen máshogy nézett ki az esemény, a rendszerint Gran Canarián tartott verseny amolyan ralis évzáró volt akkoriban. Utána azonban meghívtak már sorozatokból is pilótákat a téli mókára, így került oda például Jeff Gordon és Jimmie Johnson 2002-ben.

A nemzetek csapatai három főből álltak: egy pályaversenyző, egy raliversenyző és egy motoros alkotta a válogatottakat. A futamokban pedig mindenki a saját szakágának megfelelő ellenfelet kapott. Azért a rendszer nem volt teljesen hibátlan ilyen NASCARszempontból, de

- Reklám -

A csoportkörben az Egyesült Államok elsőként jutott tovább Brazília és Spanyolország ellen. Ami a skalpokat illeti, Jimmie Johson Antonio Pizzonia ellen nyert kört. Jeff Gordon pedig az előző év bajnokát, a feltörekvő Fernando Alonsót búcsúztatta.

Alonso előző évi győztes meneténél jól látszik a pálya vonalvezetése:

Az elődöntőben Franciaország (Sébastien Loeb és Bourdais) volt ellenfél, a döntőben pedig Olaszországot (Marco Melandri, Fabrizio Giovanardi és Renato Travaglia) győzték le. A kulcsot Colin Edwards jelentette a motorosok közül. Ő kollégái ellen egész nap nem vesztett el futamot, ezt támogatta a két NASCAR-menő egy-egy győzelmével.

Azért a történethez hozzátartozik, hogy a tengerentúli pilóták pár nappal korábban egy kisebb tornát rendeztek maguknak, amit a svéd IndyCar-pilóta, Kenny Bräck nyert meg.

Azóta kétszer jutott az amerikai csapat döntőbe. 2006-ban Travis Pastrana egyedül lett második a finnek (Marcus Grönholm-Heikki Kovalainen) mögött, miután a Jimmie Johnson helyére érkező Scott Speed is balesetet szenvedett.

Azonkívül egyszer, a 2017-es Miami Bajnokok Tornáján a három amerikai csapatból a NASCAR-páros ért el hasnolót. A Busch fivérek a szintén egyedül versenyző Sebastian Vettel ellen kaptak ki.

Idén két rallycross versenyző képviseli az amerikai színeket: a McLaren Extreme E pilótája, Tanner Foust oldalán újra Pastrana indul.