hétfő, március 4, 2024

Ross Chastain győzelmét hozta a talladegai káosz

Dátum:

Megosztás:

A naptár legszélesebb és egyben leghosszabb pályájára, a 2.66 mérföldes Talladega Superspeedway-re látogatott a NASCAR Cup Series mezőnye.

- Reklám -

Az első helyről a kvalifikációt meglepetésre fölényesen megnyerő Christopher Bell indult. Landon Cassill, akinek a mezőny végéről kellett indulnia és rádióproblémákkal is küzdött, már 9 kört követően körhátrányba került.

- Reklám -

Tyler Reddick a 33. körben elsőként látogatott a pitbe motorjának meghibásodása miatt, a vezérlés ment tönkre a Chevy-ben. A következő körben aztán a mezőny jelentős része is megkezdte a kiállásokat, Cody Ware pedig meg is forgott a bejáraton, de szerencsére mindenki el tudta kerülni.

A verseny elején élre álló Daniel Suárez kiállásánál egy kisebb hiba csúszott a tankolásba, így elveszítette vezető pozícióját. Ross Chastain és Brad Keselowski is áthajtásos büntetést kapott, miután átlépték a pit roadon megengedett legnagyobb sebességet.

- Reklám -

Miután a teljes mezőny túl volt a szerelésen a Chevy-k álltak az élre, Kyle Larson, William Byron és Chase Elliott autózott az első három helyen.

3 körrel az első szakasz vége előtt Daniel Hemric autója teljesen lelassult, először az apron alá csúszott, de végül visszavágódott a pályára, ahol eltalálta az érkező Chase Briscoe autóját aki pedig Chris Buescher 17-esét vitte magával. Az első szegmenst így az éppen a felső sorban élen álló Bubba Wallace nyerte.

Következett a második szakasz

Az első komolyabb esemény Greg Biffle kiesése volt, aki 38 körrel a szegmens vége előtt egy meghibásodás miatt megállt a pálya mellett, amivel egy sárga zászlós figyelmeztetést váltott ki.

Az újraindítást egyből egy újabb sárga zászló követte, ugyanis B.J. McLeod hagyta el autójának kerekét és forgott meg.

Óriási baleset közvetlenül a zöld zászló után, Bubba Wallace forgatta ki Joey Loganot és rengeteg autót vittek magukkal. Érintett volt a balesetben még Ricky Stenhouse Jr., Daniel Suárez, Harrison Burton, Todd Gilliland, Cole Custer és Ty Dillon is.

A FOX riportere Jamie Little kérdezte Joey Logano-t az incidensről, aki elmondta: „Semmit sem tudsz ilyenkor csinálni… Én voltam az, akit most kilöktek.

15 körrel a szakasz vége előtt Cody Ware vágódott a falba, miután saját csapattársa David Ragan kicsit jobban meglökte, mint lehetett volna. Bubba Wallace-nak újra vissza kellett mennie a pitbe, miután az egyik kereket nem sikerült megfelelően rögzíteni a kiállásánál.

William Byron állt az élre az újraindítást követően, de az első négy helyen Hendrick Motorsports-os Chevy haladt, így senki sem tudta megfosztani Byront újabb szakaszgyőzelmétől.

Elérkeztünk a véghajrához

28 körrel a vége előtt Brad Keselowski kapott büntetést, mert túl gyorsan hajtott a pitben,  így kiesett a győzelemért folytatott harcból.

Kyle Busch és csapattársa Christopher Bell ütköztek össze, mikor jöttek vissza a pályára a kiállást követően. Bell megforgott, de vissza tudott térni a pályára biztonságosan, így a verseny továbbra is zöld zászló alatt futott.

18 kör volt hátra, amikor a kiállások óta az első helyen autózó Denny Hamlin-t megtámadta és meg is előzte Kyle Larson, méghozzá Erik Jones támogatásával.

Denny Hamlin a futam leintése előtt mindössze 3 körrel kényszerült arra, hogy üzemanyagért kijöjjön a pitbe.

Elképesztő befutó következett, Erik Jones az utolsó körben meglógott a mezőnytől, ami nem bizonyult jó taktikának. Az őt üldöző Kyle Larson a felső ívre váltott, ahol azonban érkezett Kurt Busch. A két autó összeütközött, amelynek külön érdekessége, hogy Kurt Busch ennek következtében az éppen érkező csapattársának a versenyének is véget vetett, ugyanis Bubba Wallace autóját kibillentette egyensúlyából és Wallace emiatt óriásit bukott.

Szinte a semmiből az alsó íven Ross Chastain az élre tört alig pár száz méterrel a célvonal előtt, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy megnyerje idei második futamát.

NASCAR Cup Series – Talladega Superspeedway – Nem hivatalos végeredmény