hétfő, március 4, 2024

Már 20 millió dollárba kerül egy NASCAR csapat alapítása

Dátum:

Megosztás:

Egyre nőnek a NASCAR Cup Series Charterek árai, a tavaly közel 14 milliós összeg helyett már 20 millió dollárt érhet egy indulás.

- Reklám -

A Sports Business Journal újságírója belső információkra hivatkozva azt írja, hogy a NASCAR charterekért kért árak elérték a 20 millió dollárt, annak ellenére, hogy az iparág egyes szereplői továbbra is szkeptikusak a sportág franchise változatának valódi értékével kapcsolatban.

- Reklám -

Legutóbb az azóta megszűnt Starcom Racing adta el a charterét a 23XI Racingnek tavaly év végén, és az SBJ akkoriban elárulta, hogy a vételár 13,5 millió dollár volt.

Ez már rekordmagasságú összeg volt, és hatalmas emelkedés ahhoz képest, ahová néhány évvel korábban a chartereket árazták. Egy 20 millió dolláros vásárlási ár újabb nagy ugrást jelentene: 48%-os növekedést alig több mint fél év alatt.

- Reklám -

A legjelentősebb oka ennek az emelkedésnek az, hogy a csapatok bíznak abban, hogy a következő TV-szerződés jövedelmező lesz, és nagyobb részesedést kapnak a teljes összegből. A csapatok jelenleg a sportág évi 820 millió dolláros bevételének 25%-át kapják a médiapartnerektől, de tárgyalásokat folytatnak a NASCAR-ral, hogy a következő, 2025-ben kezdődő médiaegyezmény megkötésekor ezt az összeget növeljék.

A következő években a legvalószínűbb célpontoknak tartott csapatok közül a Rick Ware Racing, a Spire Motorsports és a Live Fast Motorsports adhatja el a chartereket.

A legnagyobb érdeklődést jelenleg Dale Earnhardt Jr. NASCAR Xfinity istállója, a JR Motosports mutatja ezekért a charterekért, amely fel szeretne mozdulni a Cup Seriesbe.

Néhányan az iparágban úgy érzik, hogy a megugró árajánlatok túlzóak, és továbbra is szkeptikusak a valós értékeket illetően. Annyi biztos, hogy az árak már most az egekben vannak, és ha a 2025-ös TV-s jogokról való tárgyalások pozitívak lesznek, akkor ezek az összegek még jobban emelkedni fognak.

Mi az a Charter?

A “Charter” kifejezés biztos indulási jogot jelent a NASCAR Cup Series minden fordulóján az azt birtokló csapatok részére. A Charter tulajdonosok ezt a jogot eladhatják, vagy akár bérbe is adhatják más csapatoknak, a NASCAR-al kötött megállapodást követő első öt évben egyszer.