szombat, február 24, 2024

Sisakján landolt a versenyautó, csodával határos módon túlélte a balesetet

Dátum:

Megosztás:

42 évvel ezelőtt az IndyCar egyik legfurcsább balesetét élte túl Johnny Rutherford, miután a saját autója a sisakján landolt egy óriási esést követően.

- Reklám -

Johnny Rutherford az IndyCar történetének egyik legjobb és legsikeresebb oválversenyzője. Az amerikai sofőr évekig a McLarennél versenyzett, és 2 Indy 500 győzelmet szerzett velük.

- Reklám -

1980-ra viszont egy másik csapathoz igazolt, miután a McLaren az 1979-es szezon után kivonult a sportágból – hogy aztán 40 év múlva, 2019-ben újra csatlakozzon, eleinte csak egy Indy 500 erejéig, majd 2020-tól teljes erőbedobással.

Rutherford csapatváltása után sem lankadt a lendülete, ugyanis 1980-ban megnyerte az Indy 500-at új alakulatával, a Chaparral Cars-szal, sőt a bajnokságot is ő húzta be.

- Reklám -

A szezonzáró Phoenix-i versenyre ugyanakkor nem szívesen fog emlékezni, hiszen éppen amikor átvette volna a vezetést, akkor összeért egy lekörözött versenyzővel, az autója a falba csapódott, amitől a kereke leszakadt.

A lerepülő kerék bebicsaklott a kocsi alá, amely ettől óriásit repült, megfordult a levegőben, és Rutherford sisakján landolt.

Óriási szerencsével ugyan de a versenyző túlélte a balesetet, igaz, ahogy a videó végén is látszik, sisakját már utána nem tudta használni, ugyanis az ütközés helyén teljesen behorpadt, majd a plexije és a csatja leszakadt.

Csodával határos módon Rutherford megúszta az esetet agyrázkódással, enyhe égési sérülésekkel a homlokán (ahogy a sisakján csúszott végig az autó), egy vágással a szeme alatt és ujjsérüléssel.

Nem sok mindenre emlékszem a balesettel kapcsolatban” – mondta Rutherford. „Azt hiszem ha a sisakomat nézzük kijelenthetjük, hogy néhányan nem élték volna túl ezt a balesetet. Szerencsés voltam.

Nem mondható, hogy a „Lone Star Jr.” becenévre hallgató versenyző karrierje derékba tört volna, de már soha nem tudta replikálni korábbi sikereit, és karrierje utolsó éveiben mindössze 3 győzelmet aratott már csak az IndyCar-ban.