vasárnap, június 4, 2023

Power rekordot döntve pole-ban, egyik keze már a bajnoki trófeán

Date:

Share:

Míg Will Power szenzációs teljesítménnyel megszerezte rekordot jelentő 68. pole pozícióját, addig a riválisok egytől-egyik hibáztak.

- Advertisement -

Power már a hétvége kezdetétől fogva hangsúlyozta, hogy a hétvégi NTT IndyCar Series bajnoki címről döntő futam első számú prioritása az, hogy a 12-es számú Team Penske Chevrolet-t a pole pozícióba juttassa.

- Advertisement -

Ez sikerült is neki, további egy ponttal növelte bajnoki előnyét, és Mario Andrettit megelőzve immáron egyedül áll az IndyCar örökranglistájának élén.

Ráadásul úgy tette ezt, hogy mind a négy hibázott, és csak a mezőny második feléből indulhat majd.

Power volt az egyetlen pilóta az öt bajnoki címért küzdő versenyző közül, aki a Fast 6-be jutott, miközben Dixon és Newgarden már az első körben kiesett. Ráadásul Newgarden a 25. helyről kell, hogy rajtoljon majd.

Annyira arra koncentráltam, hogy megszerezzem a pole-t – mert ez a holnapi egy igazán nagy nap lesz nekem -, hogy most nem igazán tudok ünnepelni. De őrületes, hogy a legendás Mario Andrettit megelőztem” – nyilatkozta Power.

Az egyik első ember, aki gratulált Will Powernek, az maga Mario Andretti volt.

Félelmetes” – mondta Andretti. „Tudom, hogy mennyire szerettem a kvalifikációt, és látom, hogy ő is ugyanígy van ezzel, próbálja elérni és próbálja megtenni azt a kört, amit nem tudsz megismételni, és ez az, ami a pole pozícióba juttat.

Abszolút megérdemelt. Ez gyönyörű, ez nagyszerű a sorozatnak és a sportnak. A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, és a tökéletes ember döntötte meg a rekordomat.

Az újoncok szárnyaltak

Power teljesítménye nem szabad, hogy háttérbe szorítsa Callum Ilott kiváló teljesítményét a 77-es számú Juncos Hollinger Chevy-vel, aki a bajnokság éllovasa mellől, az első sorból rajtolhat majd.

A szezon második felében David Malukas szintén nagyszerű teljesítményt nyújtott, és most sem maradt el ettől a formától az eredménye. Malukas a 7. lett, és századokkal maradt el attól, hogy bejusson a legjobb 6 közé.

Christian Lundgaard a 16., Kyle Kirkwood a 17., Devlin DeFrancesco pedig a 20. lett, így elmondható, hogy az összes újonc szépen teljesített.

Power riválisai hibát hibára halmoztak

A délután a bajnoki cím szempontjából éppoly fontos volt, mint a rekordok szempontjából, és Power két legközelebbi riválisának volt a legrosszabb délutánja.

Josef Newgarden napja már a legelején félrecsúszott, amikor a dugóhúzó bejáratánál áthajtott a kanyar belső részén elhelyezett hurkán, és megpördült, aminek következtében a Penske 2-es számú autója a külső kavicságyban kötött ki.

Megpróbált kiszabadulni, de a meredek lejtő miatt fennakadt, és piros zászlót okozott, aminek eredményeként az utolsó előtti helyről kell majd indulnia.

Egyszerűen csak hibáztam” – mondta Newgarden, aki a 25. helyről indul. „Igazán kár érte. Azt hiszem, miénk a leggyorsabb autó a mezőnyben. Ez mindenkinek nagyon rosszul esett. Még nincs vége, de nem ideális, ami itt történt. Ez van.

Az edzést meghosszabbították, hogy minden versenyzőnek legyen ideje kört futni, ami Scott Dixonnak egy esélyt adott arra, hogy bejusson a legjobb 12-be, de végül ez nem sikerült neki.

Newgarden és Dixon tehát kiesett, de Marcus Ericsson és Scott McLaughlin még versenyben volt a második szakaszra.

McLaughlin sokáig az élen állt a legjobb 12-ben, azonban a friss lágy gumikon sokan javítottak, miközben a portlandi futam győztese hibázott utolsó körén, így végül csak a 8. helyről indulhat majd.

Ericsson – aki szintén stabilan állt az ideiglenes harmadik helyen – megpördült a dugóhózónál,. Mivel sárgát kellett lengetni, a leggyorsabb körét törölték, a következő leggyorsabbja pedig nem volt elég ahhoz, hogy a Fast 6 közé kerüljön, így csak a 10. helyről rajtolhat majd holnap.

Colton Herta sorozatban harmadik laguna secai győzelméhez sok dolognak kell szerencsésen alakulnia majd, hiszen kétszer is hibázott, így csak a 18. helyről indulhat majd.

Mégis pozitív napot zárt az Andretti Autosports, hiszen a csapatnál utolsó versenyét teljesítő Alexander Rossi a harmadik, Romain Grosjean pedig a negyedik lett.n állt rajthoz.

Alex Palou – aki lehet, hogy utolsó Ganassis versenyére készül – az ötödik helyre kvalifikálta magát.

Végeredmény

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.