csütörtök, április 18, 2024

A Porsche elmondta, miben szeretné, hogy kövessék a riválisai

Dátum:

Megosztás:

Thomas Laudenbach, a vállalat motorsport-programjának főnöke arról beszélt, hogy szerinte mit kellene meglépnie az LMDh prototípusokat készítő gyártóknak ahhoz, hogy hosszú távon egészséges legyen a hosszútávú versenyzés.

- Reklám -

A hosszútávú autóversenyek a reneszánszukat élik, a Le Mans-ban használt csúcskategória, a Hypercar-szabvány és ennek amerikai megfelelője, az úgynevezett LMDh kategória is több új rangos gyártót vonzott a mezőnybe. A tengerentúli hosszútávú versenyzés első számú sorozatában, az IMSA-ban négy márka képviselteti magát jelenleg, de jövőre újabb kettővel bővül majd a gyártók száma.

- Reklám -

Mindazonáltal egyelőre csak a Porsche bocsátja áruba a 963 kódjelű autóját nem gyári, hanem magántulajdonban lévő versenycsapatok számára.

Amikor meghoztuk a döntést, egyértelmű volt, hogy ügyfeleknek is értékesítünk. Ez a Porsche Motorsport alapelvei közé tartozik. Egyelőre mi vagyunk az egyetlenek, akik így tesznek, de remélem, más gyártók is követik majd a példánkat” – nyilatkozta Laudenbach az Autosportnak.

- Reklám -

Ez fontos tényezője annak, hogy hosszú távon sikeres legyen a bajnokság. Elég régóta a szakmában vagyok, tudom, hogy a gyártók jönnek-mennek egy bajnokságból. Stabilizáló tényező, amikor vannak egy márkának vásárlói.

Az Acura az előző géposztályhoz készített autóját nem értékesítette privát csapatoknak, hiába voltak érdeklődők, és náluk azt mondják, egyelőre nem döntöttek arról, követik-e a Porsche példáját. A Cadillac-nak voltak ügyfelei korábban, de a BMW-hez hasonlóan ők sem döntöttek még ebben a témában, ahogy az LMDh-projektjével jövőre elkészülő Lamborghininél és az Alpine-nál sem.

A Porschénak eddig négy 963-asa talált gazdára, a független istállók várhatóan áprilisban kapják meg őket.