péntek, április 19, 2024

Példaképe autóját hajthatta meg a McLaren jelenlegi egyetlen Indy 500-győztese (videó)

Dátum:

Megosztás:

Elképesztő lehetőséget kapott főnökétől a McLaren IndyCar-csapatának különleges tanácsadója, 2024-től sportigazgatója, az Indianapolis 500 2013-as győztese, Tony Kanaan. A brazil expilóta az idén, a McLaren színeiben búcsúzott el a legendás versenytől és akasztotta szögre a bukósisakját, ekkor pedig még ő sem gondolta, hogy hamarosan élete egyik legszebb élményével ajándékozza őt meg Zak Brawn, a McLaren Racing vezérigazgatója.

- Reklám -

A 48 esztendős brazil ugyanis a Velocity Invitational nevű, klasszikus autókat felvonultató rendezvényen beülhetett gyerekkori hőse és jótevője, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna 1991-es McLaren MP4/6-os versenyautójába, és ha már ezt megtehette, rendesen meg is hajtotta a 3,5 literes V12-es Honda motorral szerelt torpedót, amellyel a brazil legenda utolsó világbajnoki címét nyerte.

- Reklám -

A 2004-es IndyCar-bajnok összesen 14 alkalommal versenyzett az első számú tengerentúli formaautós sorozattal a Sonoma Raceway-en, a pályát tehát úgy ismeri, mint a tenyerét, 2005-ben pedig nyerni is tudott itt. Nem csoda, hogy ezek után Senna McLaren-Hondáját sem kímélte, és rendesen odalépett a gázra, ami az alábbi fedélzeti kamerás felvételen is remekül látszik.

- Reklám -

Senna több volt neki, mint bálvány

A Sao Paulóban született Kanaan gyermekkorában ugyanúgy a Forma-1-ről álmodozott, mint minden gokartozó brazil fiatal, és természetesen neki is Ayrton Senna volt a példaképe. Ráadásul nemcsak a tévében csodálhatta a legendát, hanem 1991-ben Senna őt is meghívta a saját farmján rendezett gokartversenyre, ahol az akkor 16 éves Kanaan az időmérőn és a versenyen is legyőzte őt és az első helyen végzett.

Senna ekkor figyelt fel rá, majd 1993-ban, amikor Kanaan már a Forma-3-ban versenyzett, a Német Nagydíjon meginvitálta őt a lakóbuszába és felajánlotta, hogy az anyagiakon kívül bármiben segít. Kanaan ekkor éppen négyversenyes kontraktusa utolsó hétvégéjét teljesítette, és úgy volt, hogy nem kap több lehetőséget és hamarosan haza kell térnie Brazíliába. Senna azonban közbenjárt az őt foglalkoztató csapatnál, és elmesélte, hogy az ifjú titán miként győzte őt le 16 évesen, így Kanaan csapata szerződéshosszabbítást ajánlott a fiatal tehetségnek, aki Senna nélkül lehet, hogy sosem lett volna profi autóversenyző.

Külső felvételek és egy kis sisakkamerás száguldás:

Nem találta a szavakat

Ezek alapján érthető, hogy Kanaan miért készült egyedi sisakfestéssel a sonomai lehetőségre, ami után a The RACER Channel videójában meghatódva, egyúttal gyermeki lelkesedéssel nyilatkozott.

„Csináltam néhány klassz dolgot a karrierem során, de ezek közül ez a mai számos ok miatt a legfelső polcon van. Ez nem a győzelemről, vagy a trófeáról szól, hanem azokról az élményekről, amiket életünk során megélünk. Én mindig ebben hittem. Hogy most megtapasztalhattam ezt annak tükrében, hogy milyen kapcsolatom volt vele (Sennával – a szerk.), hogy most a McLaren-csapat része vagyok. Nem találom a szavakat. Egyszerűen nincsenek szavaim arra, hogy leírjam, mit jelentett nekem ez a nap. És hogy mit jelentett Brazíliának. A közösségi médiában három napja tart az őrület.”

„Elképesztően szerencsésnek érzem magam. Mindig hittem abban, hogy ha jó dolgokat teszel, veled is jó dolgok történnek, de arra egyáltalán nem számítottam, hogy ilyen lehetőséget kapok. Ma reggel azt mondtam Zak Brownnak: »Figyelj, ember, nem hiszem, hogy valaha is eléggé meg fogom tudni köszönni ezt az élményt«, ami nélküle és a McLaren nélkül soha nem jöhetett volna létre. Ez a csapat az idei évre már így is a családom lett, mostantól pedig már örökre az.”

Különleges alkalomhoz különleges sisak:

Kanaant az autóról is kérdezték, mire elárulta, hogy muszáj volt neki is megcsinálnia azt, amit Sennának az 1991-es szuzukai időmérőn.

„Az autó csak gyorsul, csak gyorsul és gyorsul. Láttam Senna körét Szuzukából, ahogy az első kanyarban hatosból visszaváltott négyesbe, majd újra gázt adott. Emlékszem a motor hangjára, hiszen olyan sokszor megnéztem azt a videót. Hogy ezt most én is megcsinálhattam… mert visszaváltottam hatosból négyesbe, egyszerűen muszáj volt. Néztem a kormányt, mindig is tetszett ez a kormány, vékony, és emlékszem, ahogy néztem a kezeit… Főnök, gyere ide (kiabál Zak Brownnak, aki telefonnal kamerázva odalép – a szerk.) Főnök, meg kell mondanom, épp azt mondom mindenkinek, hogy fogalmad sincs, hogy mit tettél velem ma. Nehéz volt visszatartani a könnyeimet. Emlékszem, ahogy néztem az 1991-es szezont, mind a hét győzelmet és a szuzukai első kanyart belső kamerából, ahogy hatosból négyesbe vált vissza. Meg kellett csinálnom, noha nem a szuzukai első kanyarban, hanem a sonomaiban. Csodálatos nap volt, köszönöm főnök!”