hétfő, december 11, 2023

44 éve forgatták a Hazárd megye lordjai egyik leghíresebb jelenetét

Dátum:

Megosztás:

A „Hazárd megyei lordjai” volt az egyik olyan sorozat, amely elhozta az igazi amerikai autós kultúrát még az európai nézők képernyőjére is.

- Advertisement -

Az alabamai Oxford College campusán 1978-ban ezen a napon forgatta le a „Hazárd megye lordjai” stábja a sorozat nyitójelenetében szereplő ikonikus ugratást.

- Advertisement -

A híres Dodge Charger – melynek Lee tábornok volt a neve – 5 méter magasan repült és 25 méteren keresztül volt a levegőben, amikor átszánkázott Rosco seriff cirkálója fölött, de persze a sorozatban történő ugratások vége a valóságban általában töréssel zárult.

A műsor kaszkadőrkoordinátora viszont annyi autót vásárolt, amennyit csak talált. Abban az időben nem volt hiány, mivel a Chrysler 1969-ben körülbelül 85 000 Chargert adott el.

- Advertisement -

Az autók bukókereteket, nagy teherbírású felfüggesztést, módosított fékeket és egyéb egyedi megoldásokat kaptak, hogy biztonságosak és show-készek legyenek.

A levegőbe emelkedő autók gyakran betonnal teli csomagtartót kaptak, hogy megakadályozzák a felborulást.

2006-ban az eredeti Lee tábornokot, az „Lee 1”-et megmentették egy Atlanta környéki roncstelepről, ahol 23 éven keresztül át állt pontosan az ugratás miatt roncs állapotban.

Az autót Travis Bell teljesen helyreállította az ugrás előtti állapotába. 2012-ben a jármű 121 000 dollárért kelt el a Scottsdale-i Barrett-Jackson aukción.

A Hazárd megye lordjai 1979-től 1985-ig futott a CBS műsorán, Magyarországon pedig az egyik legkultikusabb amerikai televíziós sorozat szerepét tölti be a mai napig.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.