hétfő, március 4, 2024

Richard Petty HŰTLENSÉGE teszi unikummá ezt a ’78-as Plymouth-t

Dátum:

Megosztás:

Ez az 1978 Plymouth Volare Kit Car elképesztően ritka, és Richard Petty legendás 43-as rajtszámát viseli mindkét ajtaján.

- Reklám -

Az 1978-ban bemutatott Volare Kit Car egy korlátozott példányszámú sorozat része volt, amelyhez a Dodge Aspen Super Coupe is tartozott – írja az Auto Evolution.

- Reklám -

Mindkét autó a Chrysler Richard Pettyvel való hosszú kapcsolatának tiszteletére készült, és NASCAR-ihlette karosszériakészleteket tartalmazott, széles sárvédőkkel, lamellás ablakokkal, nagy spoilerekkel és versenystílusú feliratokkal.

A Kit Car és a NASCAR kapcsolata azonban leginkább a látványra korlátozódott. Persze, a „versenykész” Volare nagy teherbírású felfüggesztést is kapott hátsó lengőkarral, de az erőt egy normál sorozatgyártású, 360 köbcentis (5,9 literes) V8-as motor adta.

- Reklám -

A 175 lóerővel rendelkező Kit Car nem volt gyorsabb vagy erősebb, mint az azonos motorral szerelt széria Volare.

Másfelől a Plymouth mindössze 247 Volare-t adott el a Kit Car csomaggal, ami pont eléggé alacsony szám ahhoz, hogy ez a limitált kiadású Mopar ritka klasszikussá váljon.

Petty olyat tett, amire senki nem számított

És hogy miért készült ennyire kevés autó? Nos ennek a története Richard Pettyhez kapcsolódik, ahhoz az emberhez, akinek ezeket az autókat dedikálták.

1978 volt ugyanis Petty kilencedik egymást követő éve, amikor a Chrysler számára versenyzett. Négyszer nyert NASCAR bajnokságot Plymouth és Dodge versenyautókkal, de 1976-ban és 1977-ben be kellett érnie a második helyezéssel.

Egy kiábrándító szezont követően Petty az 1978-as szezon utolsó 12 versenyére elhagyta a Dodge-ot és a Chevrolet-hoz igazolt. Petty döntése arra késztette a Chryslert, hogy leállítsa a Kit Car-t.

Természetesen a Moparnak volt még néhány más oka is, hogy leállítsa a gyártást. A Volare már 1978-ban is a gyenge minőség hírében állt, míg a „Kit Car” névtáblát marketing szempontból szerencsétlen választásnak tartották.

Mindent egybevetve mindössze 274 darab Petty ihlette karosszéria-készlettel és fényezéssel ellátott Volare hagyta el a gyárat, és csak nagyon kevés maradt meg 2022-ig, éppen ezért ez a ritka, és jó állapotban példány szinte aranyat ér.