kedd, április 30, 2024

Dale Earnhardt tragédiájára emlékeztet sokakat a sportvilág legfrissebb szívfacsaró drámája

Dátum:

Megosztás:

Hétfőn leállt a szíve egy NFL-játékosnak a pályán, és a kiemelt műsorsávban milliók szeme láttára történt eset után több sportkedvelőnek a NASCAR-legenda halála jutott eszébe a kísérteties párhuzamok miatt.

- Reklám -

A Buffalo Bills védője, Damar Hamlin egy támadójátékos szerelése után még felállt, de néhány másodperccel később összeesett, jelenleg is életveszélyes állapotban kezelik Cincinatti-ben egy kórházban. Noha az amerikai futball kőkemény sport és gyakoriak a sérülések, a hasonló drámák elég ritkák, haláleset például csak egyetlenegy alkalommal fordult elő az NFL-ben, szintén szívproblémából eredően.

- Reklám -

Az autósportban kevesebb az ütközés, de nyilván erősebbek, és az Essentially Sports gyűjtése alapján Hamlin remélhetőleg nem fatális esete után többeknek Dale Earnhardt 2001-ben történt halálos balesete jutott eszébe. Ő a Daytona 500 utolsó körében az egyik kanyarban orral a falnak ütközött, miután összeért Sterling Marlin és Ken Schrader autójával, és végzetes fejsérülést szenvedett, a NASCAR három csúcskategóriás bajnokságában máig ő az utolsó áldozat.

A páhuzamot leginkább Earnhardt rajt-, illetve Hamlin mezszáma jelenti, hiszen mindkettejüket a 3-assal azonosították. A cikk szerzője szerint szintén hasonló volt a körülményekben, hogy az ütközés egyik esetben sem tűnt kifejezetten veszélyesnek, az autóversenyzésben és az amerikai futballban is sérülés nélkül átvészeltek már sokkal durvább ütközéseket, így lett még szívfacsaróbb a kibontakozó dráma.

- Reklám -

Hamlin szívének megállását több kardiológus egyébként azzal magyarázza, hogy pont abban a néhány ezredmásodpercben érte a mellkasát nagy erejű ütés, amikor a szívritmus egy bizonyos szakaszában tartott.